Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Flags of our Fathers

Instrueret af Clint Eastwood (2006)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Every jackass thinks he knows what war is. Especially those who've never been in one. We like things nice and simple. Good and evil. Heroes and villains. And there's always plenty of both. Most of the time, they are not who we think they are ...

Clint Eastwoods Flags of our Fathers er blot den ene af instruktørens to film om samme slag, der udspillede sig mellem amerikanerne og japanerne i Stillehavskrigen i februar-marts 1945 - den anden film, som afgjort skal ses umiddelbart efter Flags of our Fathers, er Letters from Iwo Jima.

I Flags of our Fathers følger vi slaget set fra de amerikanske soldaters side, herunder ikke mindst hele baggrundshistorien bag et af verdenshistoriens berømteste pressefotografier, Joe Rosenthals billede af de amerikanske soldater, der rejser Stars and Stripes på øens højeste bakketop, Suribachi.

Filmen er skrevet af to solide manuskriptforfattere, Paul Haggins, som også skrev og instruerede den fremragende Crash (2004), og den tidligere Newsweek-redaktør, William Broyles Jr., som bl.a. har skrevet manuskriptet til Robert Zemeckis' ikke mindre vellykkede Cast Away (2000).

Flags of our Fathers er et vedkommende bud på en krigsfilm af stort historisk format, men dog ikke så original som f.eks. Coppolas Apocalypse Now (1979) eller Kubricks Full Metal Jacket (1987), og ikke så filosofisk og gribende som f.eks. Terrence Malicks The thin Red Line (1998) - for nu at perspektivere emnet og genren en smule.

Men det er immervæk en vellykket og relevant film, især for dens magtkritiske og dokumentariske aspekter, der først og fremmest kommer til udtryk i hele virakken omkring Rosenthals pressefoto og USA's desperate behov for at finansiere krigen. Adam Beach spiller overbevisende en af de overlevende på det berømte foto, indianeren Ira Hayes, og sammen med de blodige og usminkede krigsbilleder er det ikke mindst hans personlige tragedie under de amerikanske myndigheders brug og misbrug af billedet, der giver filmen dens pondus.

Ikke en egentlig anti-patriotisk amerikansk krigsfilm, men noget så sjældent som en slags humanistisk patriotisk krigsfilm - ikke mindst set i tilknytning til søster-filmen Letters from Iwo Jima.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk


APROPOS: Lowerys og Rosenthals verdensberømte krigsfotos