Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Letters from Iwo Jima

Instrueret af Clint Eastwood (2006)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Clint Eastwoods Letters from Iwo Jima viser den japanske side af slaget om øen Iwo Jima, hvor japanerne og amerikanerne tørnede sammen i Stillehavskrigen i februar-marts 1945, og er dermed en komplement til hans egen Flags of our Fathers.

Kan man lave krigsfilm, som ikke »holder med« nogen i traditionel forstand, men som skildrer krigens menneskelige tragedier, tvivlen, savnene og brutaliteten, glimtene af håb og forsoning, og samtidig fastholder et både spændende og nærgående drama? Det har Clint Eastwood i det mindste formået, hvad enten man ser Letters from Iwo Jima og Flags of our Fathers som to selvstændige film eller som samlet værk om to fjendtlige nationers krigsiscenesættelse og militære konfrontation.

Mest poetisk bliver det i Letters from Iwo Jima, der bl.a. baserer sig på autentiske breve fra japanske soldater og derigennem menneskeliggør og individualiserer den mest ensrettende menneskelige funktion, som tænkes kan - soldaten.

Japanerne gav uventet langvarig og sej modstand mod den store amerikanske styrke, ikke mindst fordi de havde gravet sig ned i tunnelsystemer på øen - men som det japanske kejserrige lakkede mod sit uundgåelige nederlag, slap forsyningerne op, og amerikanernes overtal slog for alvor igennem.

Det er foreberedelserne til slaget på øen og selve de lange dage i de mørke huler under bombardementet, der danner ramme om Iwo Jima. Vi ser derfor ikke så meget til amerikanerne, fordi vi næsten hele tiden er inde i hulerne hos de japanske soldater, hvor intriger, personlige tragedier og modstridende strategier gør den udmattende krig endnu værre.

Ken Watanabe, som vi bl.a. kender fra The Last Samurai (2003) og Memoirs of a Geisha (2005), spiller hovedrollen som den sympatiske general Kuribayashi i en fornem karakterskildring af et menneske, der har rødderne solidt plantet i det japanske kejserrige, men samtidig besidder et udsyn og en integritet, som hæver ham over krigens forråelse.

Filmens styrke ligger netop i Eastwoods tilstræbte uforudindtagethed, hvormed han på både amerikansk og japansk side skildrer forbenede fanatikere såvel som eftertænksomme individualister. Han går bag fronterne og giver et sammesat billede af soldaten under uniformen - hans pervertering og traumatisering under krigens brutalitet, men også hans opdagelse af mennesket bag propagandaens fjendebillede.

En vigtig humanistisk fortælling i en formidabel dobbelt-film.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk


APROPOS: Lowerys og Rosenthals verdensberømte krigsfotos