Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Oplysning og tolerance | Anmeldelser (uddrag)

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Anmeldelse i dagbladet Arbejderen af Eigil Nielsen (uddrag)

Eigil Nielsen hæfter sig ved, at bogen Oplysning og tolerance tilvejebringer den historiske baggrund for at forstå og diskutere religioners indbyrdes sameksistens, der i hovedreglen er præget af religiøs tolerance, og at konflikter, som tit og ofte hævdes at eksemplificere religiøse konflikter, almindeligvis er udsprunget af et ganske andet årsagskompleks. Endvidere skriver han i sin anmeldelse:

Vi lever i en usikker tid, hvor religiøse bevægelser vinder frem. I det Danmark, hvor den danske folkekirke for få årtier siden var så godt som enerådende, findes der nu et stort muslimsk mindretal, og religiøse bevægelser af forskellig art skiller sig ud fra den oprindelige kristne lære, og mange konstruerer deres i høj grad individuel tro. Ateister angriber den kristne tro.

Det er ikke længere som i de gode, gamle dage, og det foruroliger nogle. Vil det ikke være farligt for nationens sammenhængskraft, især at der nu findes så mange muslimer i vort land, spørger mange ængsteligt.

Rune Engelbreth Larsen har i bogen Oplysning og tolerance - arv og aktualitet sat sig for at undersøge dette spørgsmål, som det fremstår i dag, og som det på principielt plan har bestået i historiens forløb. (...)

Såvel inden for kristendommen som andre monoreligioner opstår der imidlertid modkulturer, der i perioder nedbryder magtmonopolet. Renæssancen var en sådan periode. Oplysningstiden med filosoffer som Descartes, Montesquieu, Voltaire, Rousseau, John Locke og andre satte spørgsmålstegn ved mange af kirkens 'sandheder'. Den franske revolution vendte sig direkte mod kirken. Modoplysningen genetablerede kirkens magt.

Rune Engelbreth Larsen henviser især til englænderen John Locke, der kæmpede ihærdigt for religiøs tolerance, og som fik stor indflydelse på udviklingen i England.

Det er forfatterens pointe, at fortidens humanister har skabt grundlaget for et moderne samfund, der vil trives med flere religiøse - og ikke-religiøse - opfattelser side om side.

Konflikter, som alt for ofte henføres til religiøse modsætninger, viser sig at have politiske og sociale årsager frem for de religiøse. (...)

Oplysning og tolerance er en bog, der levende belyser, hvorledes vi i vor tolerance i nutidens samfund kan bygge på en historisk arv.

Eigil Nielsen
Dagbladet Arbejderen, 26. august 2009

Oplysning og tolerance - arv og aktualitet kan købes via Forlaget Dana - bestil her. Læs også essayet: Truede kulturværdier: Oplysning og tolerance og andre anmeldelser her: Reaktioner.

Rune Engelbreth Larsen, 10. september 2009