Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Oplysning og tolerance | Anmeldelser (uddrag)

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Anmeldelse i Berlingske Tidende

Tidligere kulturredaktør på Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad, Niels Houkjær, giver Oplysning og tolerance - arv og aktualitet fem ud af seks stjerner i sin anmeldelse i Berlingske Tidende.

Hans eneste anke er, at bogen kunne trænge til en billedside: "Til illustration af forfatterens grundige og nok så pædagogiske afsøgning af kulturhistoriens mange krinkelkroge ville velvalgte illustrationer fra kunsthistorien have løftet opgaven betydeligt og have medvirket afgørende til bogens velfortjente folkelige udbredelse."

Endvidere skriver Houkjær bl.a.:

Gik man nu lige rundt og troede, at den vesteuropæiske kultur- og religionshistorie rummede så mange eksempler på intolerante overgreb, at den historie i sig selv står i vejen for et moderne multi­kulturelt samfundsprojekt, så skal man læse idéhistoriker Rune Engelbreth Larsens bog om oplysning og tolerance. Ifølge forfatteren er religiøs intolerance nemlig snarere undtagelsen end reglen, når det gælder verdensreligionerne.

(...)

Det er studiet af disse mangfoldige kilder, der er idehistorikerens vægtigste argument. Og det studium imponerer – uomgængeligt ved sin tyngde og fremlagt, som det er i bogen, med overlegen og dog stilfærdig sproglig argumentation.

Religiøsitetens spor kan trækkes 40.000 år tilbage fra dengang, mennesket begyndte at sætte sig tolkelige spor i kunst, kult og rite. Herfra følger bogen religionernes spor, der overraskende viser sig at gå hånd i hånd med rationel tankegang til egypterne, inderne, grækerne og romerne og de forskellige udgaver af islam frem til den vesteuropæiske middelalder.

(...)

Med Rune Engelbreth Larsens bog i hånden synes problemerne i den multikulturelle udvikling og den påståede religiøse intolerance (især knyttet til islam) i Vesten ikke uoverstigelige. Løsningen ligger faktisk i kilderne til vores egen vestlige kulturhistorie og en nuanceret læsning af dem.

Niels Houkjær
Berlingske Tidende, 25. juni 2009

Oplysning og tolerance - arv og aktualitet kan købes via Forlaget Dana - bestil her. Læs også essayet: Truede kulturværdier: Oplysning og tolerance og andre anmeldelser her: Reaktioner.

Rune Engelbreth Larsen, 2. juli 2009