Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Lars and the Real Girl

Instrueret af Craig Gillespie (2007)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Måske er den bedste behandling af en person, der lider af vrangforestillinger, ikke altid, at omgivelserne benægter og modsiger disse, men at de bestræber sig på at acceptere dem fuldt ud over for den, der lider af dem? Og måske er det at lide af vrangforestillinger i så fald slet ikke altid en lidelse?

Ryan Gosling (The Notebook) spiller hovedrollen som den godhjertede, men kejtede Lars Lindstrom, der holder sig meget for sig selv, men dog passer sit kontorarbejde, går i kirke og gør et mildt og venligt indtryk i lokalsamfundet. Han bor i en garage hos sin bror og hans kone, har ingen kæreste eller nære venner - og han lider af en frygtelig angst for at blive berørt fysisk af andre mennesker.

En dag sker imidlertid miraklet, og Lars finder sig endelig en kæreste via internettet, Bianca. Hun er godt nok ikke lokal og taler ikke engang engelsk, faktisk er hun ualmindelig fåmælt, men til gengæld er hun ganske attraktiv, og Lars' bror og svigerinde er selvfølgelig henrykte over nyheden - lige indtil de møder hende.

Det viser sig nemlig, at Bianca ikke er et menneske, men en avanceret og naturtro sex-dukke, og hvad værre er - Lars opfatter hende tydeligvis som en virkelig person og gør ikke den fjerneste mine til at forstå eller reagere på andres antydninger af det modsatte.

Broderen er chokeret, men efter at have overstået de første frustrationer og konsulteret den lokale læge og psykolog, Dagmar, der spilles af Patricia Clarkson (Good Night, and Good Luck, Dogville), går han ind på vrangforestillingen, og forbløffende nok gælder dette i vid udstrækning alle i lokalsamfundet. Men i stedet for at fastlåse Lars permanent i sin illusion muliggør denne accept langsomt, at Dagmar kan komme forsigtigt og professionelt ind til kernen i det problem, som afstedkommer hans særegne adfærd.

Lars and the Real Girl er Gillespies debut som spillefilminstruktør efter i mange år at have instrueret reklamefilm, men det præger ikke denne formidable film. Fortællingen er vel nok kontroversiel, om end den nærmest går puritansk udenom en række oplagte problemstillinger og spørgsmål til forholdet Lars og Bianca imellem.

Derfor bliver det heller ikke den skræmmende udforskning af paranoia og blodig besættelse som f.eks. Robert Parigis Love Object (2003), der ligeledes bruger en forholdsvis naturtro sexdukke som omdrejningspunkt for et (overeksponeret og overgearet, men intenst) hjørne af lidenskabens veje og vildveje, men til gengæld er budskabet i Gillespies film naturligvis langt mere opbyggeligt - og lige så kantet romantisk, som filmen er åben og imødekommende i sin tilgang til den menneskelige psyke og kærlighed.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk