Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Tidligere forsvarschef hænger fast i magtfuldkomment censurkrav

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Hvem har glemt postyret omkring Thomas Rathsacks bog, Jæger i krig med eliten, der fik Forsvarskommandoen til at reagere med en magtfuldkommenhed, der kun var og er en totalitær bananrepublik værdig?

Nu er daværende forsvarschef kommet med nye oplysninger i sagen - men lad os lige rekapitulere:

1) Forsvarskommandoen ransagede forlaget bag udgivelsen, 2) krævede samtlige manuskriptkopier udleveret, 3) forlangte at få navne og adresser på alle journalister, der havde modtaget manuskriptet før udgivelsen, 4) krævede et fogedforbud mod udgivelsen, 5) forsøgte at presse chefredaktører til at tie bogen ihjel gennem udtalt selvcensur - og endelig: 6) Forsvarskommandoens tidligere it-chef, kommandør Jesper Britze, udfærdigede en primitiv forfalskning af en arabisk oversættelse for at få offentligheden til at tro, at alverdens terrorister var ved at gå i euforisk selvsving over de fatale afsløringer, som Rathsack hævdedes at have kastet i grams i sin bog.

Den detroniserede forsvarschef Tim Sloth Jørgensen er nu ude med en noget sen præcisering af, at det i virkeligheden var ét og kun ét kapitel, han ønskede fjernet fra bogen, fordi det repræsenterede en overhængende sikkerhedsrisiko.

I dette kapitel skriver Rathsack således om, hvordan en håndfuld jægersoldater havde været i Afghanistan for et beskytte en hemmelig agent, men ved bogens udgivelse var Forsvarets Efterretningstjeneste atter i gang med en lignende operation, forklarer Sloth Jørgesen: »Fogedforbuddet handlede mest om det kapitel. For det betød, at det blev sværere at gennemføre tilsvarende operationer og dermed sværere at indhente efterretninger.« (Ritzau, 15.9.2011).

Forklaringen er absurd - og det af samme grunde, som jeg tidligere har redegjort for:

1) Lad os antage, at Forsvarskommandoen har ret - der afsløres så afgørende detaljer i bogen, at de kan informere de forkerte i en grad, der vanskeliggør danske soldaters internationale operationer.

Forsvarskommandoen kan nu gøre to ting:

De kan vælge at ærgre sig stille. Tage deres forholdsregler, ændre visse procedurer og så håbe, at bogen ikke bliver en bestseller i Afghanistan - og holde mund. Ville der i givet fald have været en voldsom sandynlighed for, at bogen ville komme til at pryde reolen i Osama bin Ladens pakistanske klippehule? At personer, der skulle kunne finde afslørende detaljer om jægersoldaters måde at gebærde sig på, ville høre om dens eksistens? Næppe.

Og hvis de gjorde - er det så detaljer, som Forsvaret slet ikke kunne tage højde for fremover? Næppe.

Det var det ene reaktionsmønster.

Det andet reaktionsmønster (udfra den præmis, at bogen virkelig skulle indeholde problematiske oplysninger) er dét reaktionsmønster, som Forsvaret aktuelt har valgt: At ægre sig højlydt - nej, at rase højlydt.

At fare ud i offentligheden med en gennemtrængende sirene i samtlige medier, der kan høres i hver en afkrog af landet. Hvis der således skulle være nogen som helst, der kunne finde det af afgørende vigtighed at lede efter afslørende detajler og skyndsomt varsko Taleban & Co., ville de da først nu blive fuldstændig opmærksomme på denne "farlige" bog.

2) Men lad os nu antage, at Forsvaret i stedet tager helt fejl, eller i det mindste overreagerer voldsomt i antagelsen af, at der er truende afsløringer i bogen. Det er simpelthen ubegrundet panik at tro, at der er noget som helst, der på nogen realistisk måde udgør en reel trussel mod danske soldater eller andre i det store udland - for slet ikke at nævne »rigets sikkerhed«.

I så fald er Forsvarets dramatiske trampen i gulvet og trusler om censur og ransagninger ikke andet end dét, de tager sig ud som fra et nøgternt synspunkt: Et utilstedeligt forsøg på at sætte sig magtfuldkomment på informationsstrømmen fra krige og konflikter, som Danmark er militært involveret i, og en slet skjult vendetta mod en tidligere jægersoldat, der i virkeligheden primært har 'forbrudt' sig ved ikke på forhånd at give obersten ubetinget censur-ret under manuskriptudarbejdelsen.

Men hvad enten 1 eller 2 er tættest på sandheden, er konklusionen dog den samme: Censuren er i bedste fald kontraproduktiv, i værste fald totalitær - i alle tilfælde uacceptabel.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 16.9.2009

Forsvarskommandoens fremfærd er således hverken blevet mere afklaret eller mindre urimelig efter Tim Sloth Jørgensens nye oplysninger. Hele sagen er og bliver et særdeles problematisk eksempel på en voldsom overreaktion fra et centralt militært organ, der med manglende troværdighed, usaglig dømmekraft og uhørt magtfuldkommenhed i den grad har miskreditteret sig selv.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 10.15.2011