Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Skal medier beskytte rasende politikere?

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Der er flere eksempler på, at visse medier beskytter politikere, der enten opfører sig eller udtaler sig ualmindelig dumt, eller som ganske enkelt går amok.

Hvem husker ikke, dengang Jyllands-Postens nyhedschef Pierre Collignon censurerede et par JP-journalisters artikel om Naser Khaders burkaforslag ved at orientere De Konservative om en politisk dumhed, som derfor kunne nå at blive trukket tilbage, inden avisen gik i trykken - og som journalisterne ikke måtte skrive om?

> JP spændte sikkerhedsnet ud under cirkus Khader

Hvem husker ikke, dengang TV2 Nyhederne valgte at slette en optagelse, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen gik amok over for en journalist? TV2's kanalchef Mikkel Hertz ville ikke tillade journalisten at bruge optagelsen, og dernæst slettede han den personligt fra TV2's arkiver. TV 2 News-redaktør Ulla Østergaard gav efterfølgende statsministeren en undskyldning for et indslag, de ikke engang bragte.

> Løkkes lejesvend, TV2's Ulla Østergaard igen-igen

For nylig er statsministeren igen blevet interviewet, denne gang af Berlingske, og endnu engang var han åbenbart utilfreds med journalisterne:

I går bragte avisen en forside og et to sider langt interview med statsministeren om regeringens vækstinitiativer, men inden avisen gik i trykken, nedlagde chefredaktionen forbud mod en passage om Lars Løkke Rasmussens reaktion på de konservatives ønske om skattelettelser.

Her beskrev journalisterne angiveligt, hvordan Lars Løkke Rasmussen under interviewet på Marienborg blev så tosset over at skulle forholde sig til de konservatives ønske om skattelettelser, at han rejse sig fra sofaen og udvandrede i 15 minutter, inden han kom tilbage.

Men efter ledelsens ordre blev passagen med den vrede statsminister efterfølgende strøget fra det interview, der endte i avisen.

Politiken.dk, 30.5.2011

Selvfølgelig må politikere hidse sig op, og selvfølgelig er der udtalelser og samtaler, der er off the record, ligesom der kan være irrelevante udbrud, som ikke har saglig relevans.

Spørgsmålet er, hvor grænsen går? I ovenfor nævnte eksempler er der i mine øjne ingen som helst tvivl om, at der er tale om en urimelig og usaglig hensyntagen til magtpolitikere. I eksemplet med det slettede tv-indslag til TV2 Nyhederne, ved vi ganske vist ikke, om det var relevant eller ej - men af samme grund var det helt og aldeles uacceptabelt ligefrem at slette det, så kanalchefen dermed forhindrede en uvildig person i at vurdere det.

Et utvetydigt forsøg på at beskytte statsministeren imod hans egen opførsel over for pressen - hvilket selvfølgelig aldrig nogen sinde kan være en kritisk presses rolle.

Heldigvis var man ikke sarte på DR, da Bertel Haarder på fuldkommen urimelig vis gik amok over for en journalist med saglige kritiske spørgsmål. Naturligvis skal den type ikke gemmes af vejen.

Medierne skal være magtkritiske. Det er deres væsentligste opgave, og magten skal finde sig i mere end andre. Så enkelt er det - og derfor er ovenstående slet og ret udtryk for uacceptabel censur. Og det er kun nogle af de kendte eksempler - hvor mange vi ikke kender, er ikke godt at vide.

I mangel af Løkke, må vi nøjes med Haarder:

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 31.5.2011