Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Rohdes 'nok er nok' udfordrer Pind igen

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Søren Pinds og Jens Rohdes sammenstød er ikke kun en overfladisk profileringskamp internt i Venstre - Rohdes kontrast til Pind bliver tydeligere og tydeligere et ideologisk-politisk opgør, der ikke kan reduceres til gammelt nag og personlige uoverensstemmelser.

Hvor Jens Rohde har bevæget sig i stadig mere liberal retning, efter at han som EU-parlamentsmedlem for Venstre har været på afstand af dansk Christiansborgpolitik, er Søren Pind accellereret ud ad sin nationalkonservative bane med speederen i bund.

I april udtalte Rohde: »Vi er blevet for nationalkonservative. Det begræder jeg. Og det er jeg ikke stolt af selv at have været med til at føre ud i livet. Det er en forkert retning. De nationalkonservative kæmper jo for en stærkere stat og for, at vi lukker os mere om os selv. Men det kan jeg som liberal ikke støtte.« (Berlingske, 4.4.2011).

Han erkendte, at Venstre i årevis havde ført en forkert magtkamp på Dansk Folkepartis værdipolitiske præmisser, men at han nu nærmede sig Uffe Ellemann-Jensens position i Venstre.

At det hverken var en tilfældig eller isoleret markering, men udtryk for et dybereliggende og velovervejet opgør med den tiltagende nationalistiske drejning af Venstre, der især er kommet til udtryk med Søren Pinds rettighedsundergravende assimilationspolitik, er åbenlyst - især efter at Rohde nu lancerer et nyt angreb på nationalismen:

Danmark bør sættes på plads af EU-Kommissionen, mener lederen af Venstres gruppe i Europa-Parlamentet, Jens Rohde. Han har nu stillet spørgsmål til Kommissionen for at få den ind i sagen om en 12-årig dreng, der ifølge Rohde er udvist af Danmark i strid med menneske-rettighederne. Drengen, Sirapat Kamminsen, har thailandske forældre, men moderen, der i dag er dansk gift, har forældremyndigheden alene.

Alligevel blev Sirapat i marts udvist af Danmark, fordi en ansøgning om familiesammenføring blev indleveret et halvt år for sent – angiveligt på grund af problemer med de thailandske myndigheder. Nu bor han hos sin mors fætter i en lille lejlighed med fem andre i Bangkok. »Det kan ikke nytte noget, at vi har et samfund, der foretager sådan nogle ting. Jeg kan slet ikke fatte, at man kan få sig selv til at udvise sådan en dreng. Helt grundlæggende er det uholdbart at skille forældre og børn ad,« siger Jens Rohde. (...)

Han minder om, at det var Venstre, der kæmpede for at få en kommissær for menneskerettigheder, og »hvis ikke vi skal mene noget alvorligt med det, så kunne vi lige så godt gå hjem. Det er for vigtigt til at lade være med at mene noget,« siger Rohde, (...) der anser den danske disput med Kommissionen om grænsekontrol for at være udtryk for den samme danske holdning.

Berlinske, 28.5.2011

Til samme avis udtaler Rohde i en anden artikel: »I Venstre er man nu gået ind på den præmis, at der skal indføres grænsekontrol. Venstre har aldrig tidligere ment, at det var den rigtige måde at gøre det på. Når man accepterer i en politisk aftale (med DF, red.), at der skal røres ved kerneværdier i det europæiske samarbejde, så er regeringen nødt til at tage en mere grundlæggende diskussion om, hvad vi vil med vores tilhørsforhold til Europa. Man kan ikke bare sige, at det er Kommissionen eller den tyske landdag, der er dum.«

At Dansk Folkepartis Peter Skaarup langer ud efter ham, vil næppe rokke Rohde, som heller ikke lod sig banke på plads, da han lancerede sit første 'nok er nok' i april, hvor Pia Kjærsgaard kaldte ham »pinlig«, »sølle« og »langt under gulvbrædderne«.

Der er et tiltrængt værdipolitisk opbrud undervejs i dansk politik, som går på tværs af partiskel – men om det kan bære igennem (og hvor langt), vil kun tiden vise. Der er imidlertid en helt fundamental skillelinje mellem den nationalistiske undergravning af menneskerettigheder og accepten af den dæmoniserende antimuslimske retorik, som f.eks. Søren Pind, Pia Kjærsgaard og Brian Mikkelsen repræsenterer i deres ende af VKO's lukkede 'stamme-tænkning', og så den fokus på individets retsstilling og samfundets kulturelle pluralisme, som især Uffe Ellemann-Jensen har forfægtet i Venstre.

I længden kan Jens Rohdes og Søren Pinds linje ikke forenes. Op til et folketingsvalg er det naturligvis vanskeligt at 'vælge side' for fremtrædende Venstremedlemmer uden at udstille en problematisk kløft i partiet, men efter næste valg kan man blive tvunget til at vælge mellem Rohdes og Pinds kurs. Rohde spiller meget højt spil ved at skære gennem Venstres 'harmoni' op til et valg og bygge op til et direkte politisk-ideologisk opgør med Pind. Men derved står han også desto klarere i kontrast til Pind, der til gengæld er så fuldstændig assimileret i Kjærsgaards stamme, at Venstre ligner et støtteparti til Dansk Folkeparti.

Pind er Kjærsgaard-æraens nationalistiske Venstrepolitiker, fuldkommen løsrevet fra sit eget partis historie og grundideologi, hvis liberale arv han er i fuld gang med at lægge i graven.

Hvad man end måtte mene om Rohde og Venstre, er den begyndende kamp for at genoplive og tilbageerobre denne arv ikke kun et fingerpeg om spændinger i det største regeringsparti, men også om tværpolitiske sprækker i den kombinerede anti-individualistiske og nationalpopulistiske strategi, der i vekselende grad har sine støtter og medløbere både i VK og SSF – og derfor også har brug for (åbenmundede) opponenter i både VK og SSF.

APROPOS

> Den liberale Rohde kontra den nationalistiske Pind?

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 29.5.2011