Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Regeringen krævede regeringsloyalitet af DR

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Jeg har mindet om denne udtalelse af statsministeren tidligere, jeg vil minde om den igen i nærværende forbindelse (og vil utvivlsomt minde om den flere gange fremover, hvor regeringen vil diktere uafhængige mediers linje):

Det ville også være helt forkert, hvis en regering i et frit folkestyre giver en vurdering af, om dét, pressen bringer, er i orden. Jeg tror, at der ville lyde et ramaskrig, hvis regeringen skulle til at gøre sig til smagsdommer over den redaktionelle linje på de enkelte medier. (Ritzau den 25.1.2006).

Det var som bekendt Anders Fogh Rasmussens holdning under karikaturkrisen, at regeringen overhovedet ikke kunne så meget som kommentere Jyllands-Postens Muhammedkarikaturer uden at gribe uacceptabelt ind i presse- og ytringsfriheden. Dét er alt andet end nogen konsekvent regeringslinje, tør man roligt sige.

Det er imidlertid selvsagt fuldkommen uproblematisk, at en regering kommenterer og kritiserer medierne - hvad der er helt uacceptabelt er forsøg på at styre pressen.

Den tidligere generaldirektør for Danmarks Radio, Christian Nissen, skriver således i en ny bog, at den nuværende regering har forsøgt at lægge pres på Danmarks Radio for at få positiv omtale (jf. TV2 og Weekendavisen). Nissen fremlægger bl.a. en email fra kulturminister Brian Mikkelsen til DR's daværende bestyrelsesformand, Jørgen Kleener, hvor ministeren gør opmærksom på regeringens utilfredshed med dækningen af Irakkrigen og med en slet skjult trussel nævner, at DR kunne gå hen og blive privatiseret.

Den pågældende email lyder i sin helhed:

Til formand for DR's bestyrelse Jørgen Kleener.

Dato 25.03.2003

Kære Jørgen

Blot til orientering så blev DR's dækning af regeringen og specielt Irak krigen taget op på ministermødet i dag, først under morgenmaden af mange ministre og dernæst under det formelle møde.

Der er meget stor utilfredshed med DR's dækning, som er meget ensidig - de har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen)

Det kom derhen til at udenrigsministeren mente at vi ikke burde privatisere TV2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR.

Netop det forhold er det stærkeste borgerlige argument mod privatiseringen af TV2.

Mange borgerlige mener at vi burde privatisere DR, som er anti regeringen, mens de ikke forstår at vi privatiserer TV2, som er positiv overfor regeringen.

Jeg ved godt, at det er svært for dig - i morges var jeg så i skudlinien, for det var pludseligt mit ansvar - men du skal have besked om regeringens holdning.

Jeg nævnte henvendt til statsministeren, at jeg løbende havde en fortrolig dialog med dig om tingenes tilstand. Og jeg havde indtryk af at bestyrelsen og Nissen tog det meget seriøst, men at problemet lå hos Lisbeth Knudsen.

Mvh. Brian

Kilde: TV2.dk, 15.3.2007

Tidligere generaldirektør, Christian Nissen udtaler: »Det her drejede sig ikke bare om at udtrykke en utilfredshed, men at der var en holdning, i hvert fald blandt en række ministre i flere partier og blandt flere folketingsmedlemmer, om at DR generelt i sin journalistik og i sin programpolitiske retning skulle drejes.« (TV2.dk, 15.3.2007). Han bemærker endvidere, at det bestemt ikke er den eneste gang, kulturministeren har henvendt sig direkte og bl.a. udtrykt en modvilje mod DRs »venstreorienterede« medarbejdere.

Til TV2 udtaler ekspert i forvaltningsret, professor Claus Haagen Jensen: »Man skal være varsom med at slynge om sig med trusler. Og her er jo en rundhåndet trussel om, at DR skal passe på - ellers blir man privatiseret.«

Henvendelsen er mildest talt grotesk. Regeringskritik er med andre ord uacceptabelt og følges direkte op af slet skjulte trusler fra udenrigsministeren (sic)! Det er åbenbart regeringens opfattelse, at TV2 er positiv over for regeringen, og at denne regeringsloyalitet oven i købet er noget særlig fortjenstfuldt, som DR er så uforskammet ikke at kopiere.

Endnu et eksempel på det udtalte hykleri fra en regering, der hævder at være ytrings- og pressefrihedens vagthund.

Rune Engelbreth Larsen
16. marts, 2007