Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Ledighed og ledighad

Af Rune Engelbreth Larsen. Kritisk analyse af et politisk normskred

Forlaget Dana, 2013. 160 sider.

| BESTIL: 190,- (tilsendt portofrit) | Forord | Ebog |


»En af de vigtigste udgivelser i 2013, fordi den netop sætter spot på tendensen til at hænge ledige ud og tillade stadig mere vidtgående kontrolforanstaltninger over for folk på overførsler.« (Lars Trier Mogensen, 'Det Røde Felt' Radio24syv)

»Her kan man så nikke, gnægge, ryste på hovedet eller ryste i sokkerne, alt efter politisk ståsted, som det passer sig i en interessant politisk debatbog.«
(Carsten Güllich-Nørby, Lektørudtalelse)

»Han er på mange måder en god mand, venstrefløjsaktivisten og Politiken-bloggeren Rune Engelbreth Larsen. Konstant anfægtet, engageret, flittig og ganske hæderlig i sin bekendelse til et tydeligt standpunkt. Hvis kriteriet for en god offentlig debattør er, at man har efterlevet Viggo Hørups ord 'Del jer efter anskuelser', er Engelbreth en af landets bedste debattører.«
(Kasper Støvring, Berlingske)


Politikere og debattører beskylder ledige for at være »dovne«, »klient-vælgere« og »gøgeunger«. De bliver tilskrevet en ny »krævementalitet« og et omfattende »socialt bedrageri«, der lænser samfundet for »en halv Storebæltsbro« om året. Ny bog dokumenterer, at beskyldningerne ikke holder og retter bl.a. søgelyset mod de stadig mere grænseoverskridende krænkelser, ledige udsættes for.

I takt med grove og vildledende fordomme udsættes både syge og raske ledige for disciplinerende indgreb, der strækker sig fra elektrochok og pligt-medicinering til problematiske aktiveringsforløb og adfærdsregulerende overvågning, hvor 'kontrolgrupper' kan skride langt ind over privatlivets - og sågar seksuallivets - grænser. Imens ignorerer politikerne kommunal kassetænkning og tusindvis af dokumenterbare fejl i sagsbehandlingen, der har fatale konsekvenser for de berørte.

I debatbogen Ledighed og ledighad analyserer Rune Engelbreth Larsen et politisk normskred, der atter nærmer sig 1800-tallets nedsættende syn på ledige. Forfatteren påpeger, at beskæftigelsesandelen af den danske befolkning er høj og i realiteten har været stabil fra tiår til tiår det seneste lille halve århundrede, hvilket underminerer påstande om udbredt »dovenskab« og »selvforskyldt« ledighed.

Ikke desto mindre forringer politikerne snit for snit sociale ydelser og forværrer lediges vilkår for at fremme »motivationseffekten« - som forskere imidlertid af gode grunde også kalder »trusselseffekten«. Samtidig bruger vi adskillige milliarder på et system, der ikke skaber blivende jobs til de ledige, men primært har til formål at presse lønnen ned for lønmodtagerne.

Ledighed og ledighad analyserer en lang række aspekter af den historiske, økonomiske og politiske vifte, der betinger en stadig mere krænkende politik over for ledige, og belyser, hvorfor de mange reformers hyppige amputation og åreladning inden for social- og beskæftigelsespolitikken ikke som hævdet »redder« velfærdssamfundet, men snarere er i fuld gang med at tage livet af det.

Udarbejdelsen af manuskriptet er støttet af Statens KunstrådINDHOLD

Forord

Indledning:
Selvforskyldt eller uforskyldt ledighed?

D E L   I   :   F Ø R
»Styr dine lyster, overvind din dovenskab, ellers ...«


Kapitel 1
Fra velgørende tiggere til dovne tvangsarbejdere

Kapitel 2
Fra verdenskriser og verdenskrige til dansk velfærd

D E L   II   :   N U
»Vi ser på, hvor ofte I spiser sammen og sover sammen, og hvorfor I sover sammen ...«


Kapitel 3
Opgøret med krævementaliteten tur/retur

Kapitel 4
Socialt bedrageri og dyneløfteri tur/retur

Kapitel 5
Er danskerne dovne?

Kapitel 6
Det er svært at spå, især om fremtiden

Efterskrift:
Trusselseffekt og løntryk

Litteratur

Forside til 'Ledighed og ledighad'