Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Interview med Rune Engelbreth Larsen

Den beskidte krig (uddrag)

Gonzo interviewer Rune Engelbreth Larsen Udprint

Det ekstreme højre med pastor Søren Krarup i spidsen tordner imod det multi-etniske samfund. Men nu stormer de ”pæne” politikere fra midten i samme retning. De er på jagt efter din stemme. I en ny bog dokumenterer Rune Engelbreth Larsen nøje "den beskidte krig": Hvordan det gik til, at ekstreme fremmed-forskræmte holdninger blev stue-rene på blot 10-15 år. 

- Søren Krarup og Den Danske Forening har gjort det godt!

Det var ikke lige disse ord, TJECKs reporter ventede at få stukket i hovedet, da vi indleder interviewet med den venstreorienterede forfatter og samfunds-provokatør, Rune Engelbreth Larsen. I sin bog, "Det nye højre i Danmark", dokumenterer han sine modstanderes fremmarch igennem de sidste 15 år. Og hvordan budskabet om rendyrket danskhed og etnisk udrensning i Danmark har bredt sig fra de små, isolerede ghettoer på det yderste højre til Ekstra Bladet og dybt ind i socialdemokratiske kredse. 

- Jamen, jeg mener det. Søren Krarup har sat en lidenskabelig dagsorden. Og han har formået at fastholde den og styre udlændingedebatten. Det må man anerkende, siger Rune Engelbreth Larsen, der er magister i idéhistorie, formand for Minoritetspartiet og redaktør af tidsskriftet Faklen. 

Han har nøje gennemgået taler, artikler, bøger og andre dokumenter, der beskriver højrefløjens udvikling – og hvordan holdningerne langsomt er blevet accepteret af det "pæne" selskab, magthaverne i presse og politik. 

- Højrefløjen har vist sig at være langt farligere end det fortegnede billede af kronragede mænd med skråremme og sorte støvler. Havde det ikke været for Søren Krarup og Dansk Folkeparti, ville det borgerlige Danmark og Socialdemokratiet næppe have følt sig tvunget til igen og igen at stramme udlændingeloven og deltage i advarslerne imod det multietniske samfund. 

- Og det er vel det farligste: Hykleriet i det gamle arbejderparti Socialdemokratiet. På den ene side frygter man at miste stemmer til Pia Kjærsgaard og kaster sig ind i en konkurrence om, hvem der kan være mest imod indvandrere og flygtninge. (…) 

- I de sidste 15 år har befolkningen vænnet sig til en stadigt grovere tone i debatten og stadigt mere barbariske forslag. Når man samler 15 års udtalelser i en bog, kan man se, hvor stærkt det er gået med højre-drejningen, siger Rune Engelbreth Larsen. 

Ekstra Bladet har sin del af ansvaret for, at Søren Krarup fik held til at starte en politisk lavine imod indvandringen. Avisen lavede nærmest en ko-vending under chefredaktør Sven Ove Gade i 1980’erne. 

- Ekstra Bladet kaldte for eksempel Søren Krarup for ”Hadets apostel” på lederplads. Ingen i det borgerlige Danmark kunne fordrage ham. Dansk kultur-elite tog afstand i samlet flok. Men siden overtog Ekstra Bladet hans sprogbrug. Man begyndte at bruge hans opfindelser som "godheds-industrien" om bistandshjælpen og "besættelsen" eller "kolonisationen" om den blotte tilstedeværelse af flygtninge og indvandrere, fortæller Rune Engelbreth Larsen. 

Og siden er sproget og tankegangen fra det ekstreme højre blevet "mainstream": 

- For ti år siden var det utænkeligt, at en minister ville sende flygtninge ud på en øde ø. Men det har indenrigsminister Karen Jespersen jo foreslået. (…) 

Men er det kun højrefløjens og regeringens skyld, at integrationen går elendigt? Hvad med indvandrerne selv, har de et ansvar? Og hvor er SF’s og venstrefløjens ansvar for alle stramningerne? 

- Jo, jeg er da meget frustreret over SF og Enhedslisten. De har slet ikke været tilstrækkeligt på banen, og så har Dansk Folkeparti haft frit spil. Dele af Venstrefløjens reaktioner har man set på gadeplan, hvor de har ødelagt forsamlingsfriheden, når Den Danske Forening holdt møder, og det er at spilde sit krudt. 

- Det er da langt værre end nogle ekstremist-møder, at man fængsler asylsøgere, eller at en enlig flygtning får 2.000 kroner mindre om måneden end en enlig dansker på bistandshjælp. Men venstrefløjen har det svært med islam og religion generelt, og mange mener, at et slør i sig selv er undertrykkelse. Så kampen for de fremmedes rettigheder har ikke altid været lige helhjertet. (…) 

Han mener, vi i Danmark må tage et valg – og så tage svaret alvorligt: 

- Siger vi ja eller nej til et multikulturelt samfund? Hvis vi siger ja, må vi også give alle borgere lige vilkår og lige rettigheder. Alle skal behandles som mennesker. Det er ikke tilfældet i dag, og så får man automatisk konflikter. 

- Vi har selv skabt problemerne, og politikerne har ikke taget ansvaret alvorligt, men ladet stå til i for mange år. Hvor er vi henne, når statsministeren udtaler, at vi ikke skal have et multietnisk samfund – det er da en hån imod 300.000 herboende nydanskere, siger Rune Engelbreth Larsen.

Interview af Gonzo
Tjeck nr. 118, september 2001