Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Interview med Rune Engelbreth Larsen

Paster Krarups store sejr (uddrag)

Michael Seidelin interviewer Rune Engelbreth Larsen Udprint

Søren Krarup og Dansk Folkeparti har sat dagsordenen i Danmark gennem ti år, og både de borgerlige partier og Socialdemokratiet er løbet med. Det nye højre har dybe rødder i dansk national kultur, men anklagerne for racisme holder ikke, mener forfatteren til ny bog om det nye højre i Danmark. (...)

Forfatteren Rune Engelbreth Larsen, der ud over at være cand.mag. i idéhistorie er redaktør af det venstreorienterede tidsskrift Faklen, beskriver i de indledende afsnit af sin nye bog med titlen »Det nye højre i Danmark«, der udkommer i dag på forlaget Tiderne Skifter, hele denne udvikling.

»Den er nemlig en god illustration af Søren Krarups sejr i diskussionen om flygtninge og indvandrere. Han forstod bedre end andre at udnytte den usikkerhed, som indvandringen og ankomsten af flygtninge i langt større tal end tidligere pludselig skabte i dele af befolkningen. Og som jeg sagtens kan forstå, for befolkningens sammensætning ændrede sig stærkt i løbet af bare tre årtier«, siger Rune Engelbreth Larsen, der i bogen ikke lægger skjul på, at hans holdninger er diametralt modsat Søren Krarups.

Rune Engelbreth Larsen er især kendt som redaktør af Faklen og samarbejdet med forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff, som han brød med i 1999 efter et voldsomt opgør, som blev fulgt på tæt hold i medierne. Neutzsky-Wulff sagde samtidig farvel til Faklen, der med et oplag på 3.000 eksemplarer præsenterer sig selv på forsiden som »et stridsskrift for humanister, relativister og erkendelsesterrorister«.

Det lyder hidsigt, men det nyeste nummer er relativt fremkommeligt med blandt andet et fiktivt interview med indenrigsminister Karen Jespersen (S). Det er bygget op i form af citater fra Karen Jespersens artikler i bladet 'Politisk Revy' i midten af halvfjerdserne, hvor den fundamentalistiske marxist Karen Jespersen hyldede de arbejdsløses »ret til dovenskab« og gik ind for »røde undtagelser fra demokratiet«.

Nu lyder der andre toner fra indenrigsministeren, og Faklens redaktør lægger ikke skjul på, at han også i udlændingespørgsmålet står i det modsatte hjørne af Karen Jespersen, og i det hele taget er bogen præget af markante holdninger.

Alligevel holder Rune Engelbreth Larsen sig i bogen fra de nærmest rituelle fordømmelser af Søren Krarup, Dansk Folkeparti og andre dele af 'det nye højre', som ofte præger venstrefløjens og visse 'humanisters' tilgang til emnet, og han gør også op med en del fordomme på venstrefløjen eller i humanistlejren. (…)

Nostalgien efter et rent dansk samfund båret af fædrelandskærlighed og kristne-lutheranske grundholdninger og værdier er det bærende i hele Søren Krarups og 'Tidehvervs' ideologi, understreger Rune Engelbreth Larsen.

Det er holdninger, som går tilbage til 1800-tallet, ligesom det yderste højre i andre europæiske lande som for eksempel Frankrig og Belgien også bygger på traditionel, nationalistisk og kristen tænkning.

Men dette nationale glansbillede var i opløsning, allerede inden indvandringen for alvor satte ind (…)

»Selvfølgelig skal vi vænne os til, at gadebilledet i visse kvarterer lige pludselig bliver anderledes, at vi hører fremmede sprog, ser mennesker med slør - og det kan give problemer. Men de er til at løse. Søren Krarup, Dansk Folkeparti, Den Danske Forening og andre forsøger derimod at forværre problemerne og hele tiden fremmane fjendebilleder,« siger Rune Engelbreth Larsen.

Ifølge ham bruger 'det nye højre' en helt speciel retorik ved for eksempel at sammenligne Danmark med et besat land eller ved at tale om flygtninge og indvandrere som en 5. kolonne, som blot venter på at slå til mod os. (…)

Han viser i bogen, hvordan der på ti år er skruet voldsomt op for denne retorik, som han betegner som helt grotesk.

»Mogens Glistrups påstand om, at en muslim i Danmark kan dræbe 17 danskere med en krumsabel, er selvfølgelig helt ude på overdrevet. Men det virker også komisk, når Den Danske Forenings blad, 'Danskeren' skriver om faren for muslimsk infiltration, når vi samtidig ved, at netop Den Danske Forening har mange politifolk blandt medlemmerne,« lyder det fra Rune Engelbreth Larsen, der også giver eksempler på samarbejde mellem disse yderligtgående kredse og Politiets Efterretningstjeneste, PET. (…)

»Det mest alvorlige er, at Socialdemokratiet med dets udlændingepolitik har flyttet hegnspæle i diskriminerende retning i en sådan grad, at en kommende borgerlig regering kan gå længere, uden at det vil virke påfaldende. Og det vil de gøre, for Venstre og de konservative deler i vid udstrækning holdninger med Dansk Folkeparti,« mener Rune Engelbreth Larsen.

Interview af Michael Seidelin
Politiken, 10.4.2001