Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Interview med Rune Engelbreth Larsen

Hvad læser du? (uddrag)

Lene Winther interviewer Rune Engelbreth Larsen Udprint

Hvad læser du i øjeblikket?

- Jeg er i gang med tre bøger, som er meget forskellige. Den første er bogen ’De Fortrængte Optegnelser’, som [jeg genlæser, og som] er skrevet af Ove Von Spaeth. Den skildrer Moses som historisk figur vha. astronomisk datering ud fra egyptiske kildeskrifter og en samlæsning af rabbinske skrifter og det Gamle Testamente. Jeg får sjældent tid til at læse skønlitteratur, men er i øjeblikket midt i novellesamlingen ’Himmelfalden’ af en dansk-tyrkisk forfatter ved navn Leyla Tamer. Det er en pragtfuld novellesamling som blander kærlighed, skæve eksistenser og mystik. Den tredje bog er en indføring i Peterskirken i Rom. Kunsthistorikeren Mogens Nykjær har skrevet bogen, som handler om kirkens arkitektur, kunst og historie. Den gennemgår hele baggrunden for Peterskirken, og hvilke kunstnere der har bidraget til kirkens udsmykning og området omkring den. Derudover læser jeg for tiden meget om og renæssancen, fordi jeg er ved at lægge sidste hånd på en bog om perioden.

Hvad har din største læseoplevelse været i det seneste år?

- Det har ’Naturens lys’, skrevet af Aksel Haaning, fordi den bundhamrende solidt, sagligt og præcist belyser naturfilosofi i senmiddelalderen og renæssancen. Det er faktisk et meget underbelyst emne i dansk forskning, og Aksel Haaning, som er middelalderfilolog og filosofihistoriker, har skrevet en række bøger om naturfilosofiens historie. ’Naturens lys’ er hans største bog inden for emnet, og den forholder sig meget detaljeret til flere fremtrædende filosoffer og tænkere i perioden.

Hvilken bog har betydet mest for dig?

- Det er meget vanskeligt at svare på. En af dem er nok Erwin Neutzsky-Wulffs roman ‘Verden’. Det er en ambitiøs bog, som forsøger det umulige: At fange aspekter af verdenshistorien og kulturhistorien i én, sammenhængende fortælling. Det er utroligt inspirerende og udfordrende. Genren er science fiction, og omdrejningspunktet er en tidsmaskine, der griber ind i historiske nøgleperioder.

Hvilken bog var den første, du læste?

- Det må have været ’Tarzan’ af Edgar Rice Burroughs, som jeg læste, mens jeg gik i første eller anden klasse. Jeg husker det som en forunderlig oplevelse, da jeg som barn læste bogen. Tarzan voksede op i en verden, der er fuldstændig usammenlignelig med den dagligdagsverden, som jeg oplevede som almindelig dreng i Danmark. Det var fantastisk at læse dengang.

Hvilken bog ville du ønske, du havde læst?

- Måske er ’Finnegans Wake’ af James Joyce den, som jeg helst ville have tid og ro til. Nu har jeg læst ’Ulysses’ af samme forfatter, som er en særdeles kompliceret, men også fantastisk bog, som har givet mig lyst til at fordybe mig mere i James Joyces forfatterskab i håb om, at forståelsen af de enkelte værker bliver dybere. Men der er megen skønlitteratur, som jeg gerne ville læse. På det seneste har jeg haft travlt med Minoritetspartiet og folketingsvalget, så min viden om, hvad der rører sig på den skønlitterære scene, er alt for lille. Men først skal jeg dog gøre min bog om humanismens kulturhistoriske rødder i renæssancen færdig.

Interview af Lene Winther
Politiken, 12.2.2005