Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Interview med Rune Engelbreth Larsen

Rune vil i Folketinget efter næste valg (uddrag)

Alex Kjær Kristensen interviewer Rune Engelbreth Larsen Udprint

Rune Engelbreth er formand for Minoritetspartiet, som sidste sommer blev opstillingsberettiget til Folketinget. Hans første ord fra talerstolen til de øvrige politikere, hvis han bliver valgt ind, skal være "I burde skamme jer". 

Rune bor i Viby i en lejlighed i et socialt boligbyggeri. Det passer godt til hans politiske holdninger, som blandt andet handler om borgerløn til alle og en mere ligelig fordeling af velfærden og goderne i samfundet. 

Det lyder måske som noget, vi har hørt før fra partierne til venstre for midten i dansk politik. Men Minoritetspartiet er ikke som noget andet parti, forsikrer Rune. 

- Tanken om borgerløn er ikke socialistisk, faktisk er det en politisk vision, vi deler med medlemmer af for eksempel partiet Venstre. Tanken er at gøre op med de mange forskellige regler, der gælder for folk, som ikke er inde på arbejdsmarkedet. 

Rune mener, at borgerløn er en naturlig konsekvens af den erkendelse, at vi aldrig får fuld beskæftigelse i Danmark, medmindre der gennemføres en radikal nedsættelse af arbejdstiden. 

Konkret foreslår hans parti, at alle borgere får en grundsats på 120.000 skattepligtige kroner. Hvad man tjener derudover beskattes i en stigende kurve, jo mere man tjener. 

- Det vil forenkle reglerne, som på mange områder er så indviklede i dag, at der alene på grund af forenklingen kan spares mange penge, som i dag bliver brugt på at "klientgøre" borgerne, siger Rune. 

Han ser en tendens i samfundet til at gøre de sociale myndigheder til et politi af dyneløftere og kontrollanter og betragter derfor borgerløn som en mere medmenneskelig måde at behandle borgerne på. (...) 

- Det der irriterer mig ved politikerne er, at de har muligheden for at lave et bedre samfund, og at de ikke bruger den mulighed. Der er for meget vanetænkning, måske fordi folketinget trænger til et frisk pust som vores parti, der hverken er socialistisk eller liberalistisk, men derimod humanistisk. Både af navn og gavn, siger han. (...) 

- Vi har en del medlemmer af anden oprindelse end dansk i vores parti, men det er ikke noget indvandrerparti, som man måske kunne tro, når man hører navnet, siger Rune. 

Navnet er valgt, fordi partiet vil skabe bedre rettigheder for alle minoriteter i samfundet og sætte fokus på den enkelte frem for massen. 

- Minoritetspartiet vil bekæmpe tyranni, og det er for eksempel også, når et flertalsstyre risikerer at udvikle sig til et flertalstyranni. Undertrykkelse og diskrimination bliver ikke mere "rigtigt" af, at et flertal går ind for det eller stemmer for det, siger politikeren. 

Rune tror fuldt og fast på, at hans parti kommer ind i folketinget ved næste valg. Der skal bruges cirka 70.000 stemmer for at komme ind, og de stemmer skal hentes fra dem, han beskriver som "de politisk hjemløse". 

- Og så alle dem, der faktisk godt vil gøre noget for andre. Jeg kan huske da lastbilchaufførerne på et tidspunkt lukkede grænserne og udviste stor solidaritet med hinanden på grund af et økonomisk tillæg, som de stod til at miste. Tænk hvis de havde parkeret lastbilerne, indtil regeringen bøjede sig for et krav om mere solidaritet med de fattigste i samfundet - det ville have gjort en forskel, smiler Rune. (...) 

Da han bliver spurgt, på hvilke andre områder hans parti adskiller sig fra de eksisterende, nævner han tvangsfjernelse af børn. 

- Vi mener, at der sker for mange tvangsfjernelser hos de såkaldte gråzonefamilier i Danmark. Systemet tænker ikke nok på barnets tarv, som man i mange familier bedre kan hjælpe ved at støtte familien i stedet for at fjerne barnet. Naturligvis skal man fjerne børn, der mishandles, men i dag er man for emsige og rammer ofte de forkerte. Det handler igen om den enkeltes frihed, som ikke skal underlægges den store masses ønske om regler og kontrol, som i mange tilfælde føres ud i det ekstreme, siger Rune. 

Selv er han lykkeligt gift og venter sit tredje barn om kort tid, så det er ikke ud fra personlige erfaringer, han snakker om tvangsfjernelser af børn. Hans højgravide kone er hjemme og kommer ind med kaffe til gæsten og sin politiske mand. 

Der er længe til næste folketingsvalg, og Rune bruger ventetiden på at skrive kronikker og forsøge at skabe opmærksomhed omkring det nye parti.

Interview af Niels Westberg
Ekstra Bladet, 8.4.2001


Alex Kjær Kristensen
Århus Onsdag, 27.3.2003