Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Matrix | Anmeldelse

The Matrix - sådan ideologisk set (uddrag)

Af Christian Monggaard Udprint

Larry og Andy Wachowskis scifi-actionfilm Matrix vakte berettiget opsigt, da den kom frem i 1999. Filmen tog de bedste stunts fra de kinesiske kung fu-film og udsatte dem for topmoderne computereffekter og brugte dem i en historie, der blandede alt fra Alice i Eventyrland, filosofi og H.G. Wells til Phillip K. Dick, William Gibson og Bibelen.

Mens publikum strømmede i biografen og gjorde to opfølgere, Matrix Reloaded og Matrix Revolutions, mulige, flokkedes alverdens filosoffer omkring filmen i et forsøg på at udrede dens mange filosofiske, mytologiske og religiøse referencer. (...)

Og selv om Reloaded og Revolutions, som fredag udkom på dvd, kvalitetsmæssigt ikke har kunnet leve op til den første, så er de lige så fulde af mytologi og religion, og trilogien nærmest indbyder til grundig analyse og tolkning.

En sådan én af slagsen, spændende og hurtigt læst, har idéhistorikeren Rune Engelbreth Larsen begået med Matrix og ulydighedens evangelium, hvor han over 130 sider sætter sig for at finde ud af, hvad det er for et ideologisk fundament, Wachowski-brødrene hviler på.

En opgave, som slet ikke er så ligetil. Men udførligt tolker Rune Engelbreth på mangt og meget i Matrix-filmene ud fra devisen om, at alt har en betydning - hvilket han også argumenterer stærkt for, at det har. (...)

I løbet af bogen bevæger forfatteren sig kyndigt gennem først kristendommen, siden gnosticismen og hinduismen, foretager små afstikkere til jødedom og mysticisme, påviser sammenhænge og forklarer betydninger, men må efterhånden sande, at ikke alt er, som det synes at være. (...)

Det er ikke trilogiens mission, hvilket man ser antydet i undertitlen på Engelbreths bog, ulydighedens evangelium, at "give Svaet eller Sandheden, men at rejse Spørgsmålene (…) at så tvivl ved alt det, magthaverne presser os til at tro, men til gengæld have tillid til det, som vi hver især selv vælger at tro. Eller det, vi simpelthen ikke kan lade være med at tro - håbe og elske."

Det er måske ikke så overraskende, at humanisten Engelbreth, der tilmed er medstifter af Minoritetspartiet, når frem til den konklusion. Men det forhindrer ham ikke i at være endog meget overbevisende i sit ræsonnement.

Udover den plotmæssige sammenligning med 1984 kunne man som læser godt savne et kapitel, som går mere i dybden med alle de visuelle, litterære og filmiske referencer, som Wachowski-brødrene benytter sig af, og som kun føjer til deres, ja, undskyld, hr. Engelbreth, postmodernistiske projekt. Men det må altså vente til en anden god gang.

Og indtil da er Matrix og ulydighedens evangelium bestemt også en velskrevet og opslugende gennemgang af Matrix-trilogien, som kun kan give gensynet med filmene et ekstra løft.

Christian Monggaard
Information, 7.4.2004