Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Victor Klemperer og jødestjernens 70 år

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Mandag den 19. september er det 70 år siden, at jøderne i 1941 blev tvunget til at bære jødestjerne i Nazityskland. Klemperer.dk opfordrer til at ihukomme dagen ved at læse et afsnit i Victor Klemperers bog, Lingua Tertii Imperii - Det Tredje Riges sprog.

Klemperer var en tysk filolog af jødisk afstamning, som gennemlevede Det Tredje Rige og under de tolv totalitære 1933-45 år registrerede sprogets propagandistiske udvikling.

Hans noter blev udgivet i 1947 og er oversat til dansk i 2010. Her er et lille udpluk af, hvad Klemperer skriver om jødestjernen:

Hvilken dag var jødernes sværest i de tolv helvedesår?

Aldrig, hverken fra mig selv eller fra andre, har jeg fået et andet svar end den 19. september 1941. Fra det tidspunkt skulle vi bære jødestjernen, den sekstakkede davidsstjerne, tøjstykket med den gule farve, som den dag i dag betyder pest og karantæne, og som i middelalderen var jødernes kendingsfarve, farven for misundelse og galde, der var gået over i blodet, farven for det onde, man skulle vige uden om; det gule tøjstykke med den sorte påskrift »Jøde«. Ordet var indrammet af linjerne i to trekanter, som var skudt ind i hinanden, ordet var dannet af tykke blokbogstaver, som var adskilt fra hinanden og udstyret med brede horisontale linjer, der skulle illudere hebraiske skrifttegn.

Er beskrivelsen for lang? Nej, tværtimod. Jeg har blot ikke evnen til at give en mere nøjagtig, en mere indgående beskrivelse. Hvor mange gange har jeg ikke, når jeg skulle sy en ny stjerne på et nyt stykke tøj (snarere et gammelt fra det jødiske klædekammer), en jakke eller en arbejdskittel, hvor mange gange har jeg ikke betragtet tøjstykket under luppen, de enkelte felter i den gule vævning, uregelmæssighederne i den sorte påskrift - hvis jeg havde ønsket at knytte den følelse af tortur, jeg oplevede, til hver enkelt af dem, havde alle disse enkelte felter ikke slået til ...

Læs flere citarer af Victor Klemperer i Citatsektionen på Humanisme.dk: Victor Klemperer

Rune Engelbreth Larsen
19. september, 2011