Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danmarks udefrakommende kulturpåvirkninger

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Intet menneske er en ø, hedder det undertiden - og er dette sandt, er det vel ikke mindre sandt, at intet land og ingen kultur er opstået eller har udviklet sig upåvirket og uafhængigt af andre lande og andre kulturer? Hverken Danmark eller Norden i bredere forstand er nogen undtagelse.

At danerne i tidernes morgen antageligt er indvandret fra Sverige, er én ting, som måske primært har kuriøs interesse i et moderne kulturelt perspektiv - men stort set alle de helt fundamentale kulturtraditioner, værdier, ideer og samfundsinstitutioner, vi i det 21. århundrede gerne betragter som essentielle for dansk politisk og kulturel identitet, er opstået uden for nationens grænser.

Det gælder en række eventyr og sagn, der i mange tilfælde har rødder i orientalske og europæiske traditioner. Det gælder Det Gamle Testamente, der er affattet af jøder og inspireret af nærorientens oldtidskulturer fra Mesopotamien til Egypten. Det gælder kristendommen, hvis udspring er Mellemøsten, og som institutionaliseres i Rom og reformeres i Tyskland. Det gælder demokratiet, filosofien og skuespillet, hvis urformer stammer fra de græske bystater. Det gælder algebraen, der er udviklet af araberne efter inspiration fra indiske, græske og mesopotamiske forlæg, og det gælder alfabetet, hvis bogstaver er latinske. Det gælder kunstens sekularisering og dannelsesidealet, der opstod i den italienske renæssance. Det gælder menneskerettighederne, retssikkerhedsprincipperne og magtens tredeling, hvis gennembrud skyldes oplysningstidens ideer og revolutioner i England, Frankrig og USA. Det gælder de store politiske ideologier og kunsthistoriske bølger, der alle er importeret fra lande og kulturer uden for Norden.

Og det gælder som bekendt en lang række moderne strømninger, værdier og trends i underholdningsindustrien, som fortsat domineres af den amerikanske populærkultur.

Det betyder ingenlunde, at Danmark bare er en 'svamp' uden særegne og originale kulturelle karakteristika, der ikke også præger kultur og tradition, men det betyder, at for at forstå den politiske og kulturelle udvikling både historisk og aktuelt i Norden såvel som Danmark, er et historisk og aktuelt udsyn til Europa og den øvrige verden absolut essentielt.

Værd at erindre i en tid, hvor nationalisme og selvtilstrækkelighed atter er fremherskende i Danmark.

Rune Engelbreth Larsen, 7.4.2010