Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Teeth

Instrueret af Mitchell Lichtenstein (2007)

Filmanbefaling af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Vagina dentata (latin: vagina med tænder) er ikke overraskende et begreb anvendt af psykoanalysens fader, Sigmund Freud, der refererer til kastrationsangst.

Ifølge Freud er næppe nogen dreng eller mand nogen sinde blevet sparet for den »rædselsvækkende frygt for kastration« ved synet af de kvindelige kønsdele - hvilket nok fortæller en hel del mere om Freud og hans tid, end det fortæller en universel sandhed om mænd og sex.

Alternativ plakat: Teeth Selve ideen - eller 'monsteret', om man vil - stammer fra myter i forskellige kulturer, først og fremmest blandt nordamerikanske indianere i forskellige varianter.

Én af dem beretter om en fisk, der holder til i den Frygtelige Moders vagina, som heroen skal besejre for at gøre hende til en kvinde - og utvivlsomt sig selv til en mand.

Mitchell Lichtensteins Teeth, der også kunne have heddet Vagina dentata, er ikke nogen stor film, men den er på én gang en underholdende morsom og underfundigt makaber allegori over en ung kvindes voksende bevidsthed om sin seksualitet og sit køn.

Jess Weixler spiller Dawn O'Keefe, hvis vagina bogstaveligt talt er et gab med sylespidse tænder - hvilket flere unge mænd erfarer på blodigste vis.

På intet tidspunkt møder Dawn en mand, der har andet end slette intentioner, men som man kan forstå, er de også ildestedte, når de med vold eller forstillelse har tiltusket sig adgang til Dawns ædlere dele. Heroen glimrer med andre ord ved sit fravær.

Men Dawn gennemløber noget af en udvikling - fra at være talskvinde for seksuel afholdenhed før ægteskabet til at lade sig friste af den forbudne frugt med de følger, der velsagtens kvalificerer en genrebestemmelse som en slags horror-komedie, lærer hun til sidst at forstå sit køns særlige beskaffenhed som et kontrollerbart 'våben'.

Det er med andre ord girl power i højeste potens - eller bogstavelig talt feminisme med tand.

Det er imidlertid én af den slags film, hvis plot stråler af lysende potentiale, og som man gerne havde set i hænderne på en virkelig ferm manuskriptforfatter og dygtig instruktør, men som i hænderne på debutanten Lichtenstein må nøjes med netop at blive - underholdende og underfundig.

Hvis noget budskab skal trækkes ud mellem tænderne, er det vel en hyldest til kvindens seksuelle magt og en endnu mere emfatisk understregning af hendes kvindelige og seksuelle integritet.

Som sådan er fænomenet også blevet en del af populærkulturen de seneste årtier. I Danmark fortrinsvis kendt fra en kvindegruppe, der kaldte sig Vagina Dentata og fik en vis opmærksomhed i slutningen af 1990'erne ved at bifalde selvtægt mod voldtægt, og som opfordrede »alle kvinder til at slutte sig sammen i kvindebander og aktivt bekæmpe alle former for kvindediskriminerende overgreb«.

I Sydafrika har Sonette Ehlers sågar opfundet en særlig udspekuleret slags femidom, kaldet Rape-aXe, blot skal det ikke alene forhindre svangerskab, men først og fremmest voldtægt. Det placeres i kvindens vagina og kan gennembore en indtrængende mands penis med pigge, der har modhager.

Så er mænd advaret og kvinder opfordret.

En nej er altid et nej, og den, der ikke respekterer dét, fortjener ikke bedre end at blive offer for Dawns - eller Sonette Ehlers' - Vagina dentata.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk