Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Azur & Asmar

Instrueret af Michel Ocelot (2006)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Michel Ocelot brillerede i 1998 med den pragtfulde Kirikou og troldkvinden, der var løst bygget på et vestafrikansk folkeeventyr, og med Azur & Asmar præsenterer den franske animator og instruktør endnu et smukt eventyr, som denne gang bl.a. er inspireret af 1001 Nat.

Fortællingen udspiller sig både i Frankrig og Marokko med inddragelse af fordomsstrukturer på kryds og tværs af kulturer, mens handlingen elegant sammenvæver jødiske, muslimske og kristne elementer i de klassiske eventyrkulisser.

Asmar er søn af Azurs marokkanske amme og barnepige, men de to jævnaldrende drenge tilbringer på godt og ondt en stor del af deres barndom som brødre, skønt den ene er europæer og den anden araber.

Fra barnsben har Asmars mor især fængslet drengenes fantasi og stimuleret deres eventyrlyst på uudslettelig vis med en fascinerende fortælling om en indespærret arabisk fe-dronning, der venter på at blive befriet af en prins. Tro mod eventyrets præmisser indebærer et sådant forehavende naturligvis løsningen af en række gåder og overnaturlige udfordringer, som både kræver løvemod og intellektuelle færdigheder.

Skønt drengene senere bliver adskilt af Azurs far, vil skæbnen det imidlertid hverken værre eller bedre, end at de mødes igen som ynglinge og konkurrenter på hver deres odyssé for at befri fe-dronningen, hvor forviklinger, fordomme og farer går op i en højere enhed.

Azur & Asmar er en flot, storladen og poetisk animationsfilm i bedste humanistiske ånd, som utvivlsomt vil få tolerancens og romancens fornægtere til at se rødt, men som rager højt og lysende op over samtidens forkrampede og formørkede tidsånd af mistro og fremmedforagt.

En skinnende perle, en født klassiker, et sandt mesterværk. Intet mindre.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk