Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Kaptajn Corellis mandolin

Instrueret af John Madden (2001)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

We should not ask why we are wounded, only if the wound can be healed. If there is a wound, we must try to heal it. (Dr. Iannis).

John Madden, der fik sit instruktør-gennembrud med Shakespeare in Love (1998), har med Kaptajn Corellis mandolin skabt et stort romantisk drama over Louis de Bernières' roman af samme titel.

Det er en klassisk og uklassisk kærlighedsfilm på samme tid, henlagt til 1940'erne, hvor italienske og tyske tropper besætter den græske ø Kefalonia. I begyndelsen tager besættelsestropperne det ualmindelig afslappet, især italienerne, som dybest set blot venter på at kunne komme hjem og ikke har noget større loyalitetsforhold til Mussolini, end at de til sidst glæder sig over hans fald.

Kaptajn Corelli, der spilles af Nicolas Cage, er den livsglade mandolinspillende italienske kaptajn, som forelsker sig lidenskabeligt i den lokale skønhed, Pelagia (Penélope Cruz), og selv om hun er forlovet med den græske modstandskæmper, Mandras (Christian Bale), bliver kærligheden efterhånden gengældt. John Hurt er Pelagias far, den karakterstærke, fornuftige og livskloge - til tider snusfornuftige og gammelkloge - Dr. Iannis, som bevarer overblikket og fanger dybderne i de fortløbende forviklinger.

I stedet for at udvikle sig til et traditionelt jalousidrama bliver de to rivaler allieret af begivenhedernes gang, og selv om Mandras er den forsmåede og ulykkelige af de to, reagerer han værdigt og medmenneskeligt.

En humanistisk film, som vel kun lider af den dominerende filmindustris tilbøjelighed til at bruge amerikanske og engelske skuespillere i stedet for at turde satse på globalt mindre kendte, men ikke sjældent bedre skuespillere med autentiske nationaliteter. Det tætteste vi kommer en græker i en af hovedrollerne, er Penélope Cruz, der er fra Spanien, mens de bærende græske, tyske og italienske roller spilles af britiske og amerikanske skuespillere.

Grækere, italienere og tyskere havde været at foretrække, og udover David Morissey i rollen som den samvittighedsplagede tyske kaptajn Günther Weber, er der ingen af stjernerne, som ligefrem brillierer, om end de alle leverer solide portrætter i en film, der er så velkomponeret, velinstrueret og velfilmet, at hverken det romantiske flow eller dramaets lurende intensitet nogen sinde tabes.

Kaptajn Corellis mandolin er kort fortalt medrivende og storslået, og besættelsestiden er tegnet som en nuanceret og nærværende kulisse til en fortælling, der er fuld af både lune og tragik.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk