Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Sunshine

Instrueret af Danny Boyle (2007)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Our sun is dying. Mankind faces extinction. Seven years ago the Icarus project sent a mission to restart the sun but that mission was lost before it reached the star. Sixteen months ago, I, Robert Capa, and a crew of seven left earth frozen in a solar winter. Our payload a stellar bomb with a mass equivalent to Manhattan Island. Our purpose to create a star within a star.

Danny Boyle, der bl.a. har instrueret Trainspotting (1996), The Beach (2001) og 28 Days Later (2002), har ikke just kunnet placere Sunshine blandt de klassiske science fiction-mesterværker fra universets (inderste) afkroge som Kubricks 2001: A Space Odyssey eller Tarkovskys Solyaris - men hvis bestræbelserne har været at skabe en film med intellektuelle overtoner i den bedre del af genren, indfrier han ganske pænt forventningerne.

Der er tonet ned for de alt for udbredte one liners og wise cracks, der forpester mange film i dag, og vi sidder derfor næsten tilbage med et fornuftigt indtryk af, at der rent faktisk er tale om voksne mennesker med højtspecialiserede vidensfelter, som befinder sig på en historisk skæbnemission mod en døende sol.

Næsten. Det holder ikke hele vejen igennem - dertil er skuespillerne generelt for unge og lette. Cillian Murphy er heller ikke blandt de mest imponerende, men han fungerer akkurat i hovedrollen som fysikeren Capa, og filmens stemning er gennemgående behageligt seriøs, til tider med et strejf af melankoli.

Overordnet fastholder den vores bevidsthed om, at også kloden er en skrøbelig hjemstavn, men det sker uden politiske konkretiseringer, og det egentlige drama ligger gemt i mødet mellem menneske og Gud (eller fravær af samme).

Plottet udarter sig således i mere mytiske dimensioner, som vi nærmer os det ultimative opgør mellem en apokalyptisk fundamentalist, der vil forhindre mennesket i at gribe ind i verdensskæbnen, og en art moderne Prometheus i skikkelse af Capa, der er lige så opsat på at bringe lyset, ilden og håbet tilbage til verden.

Og apropos græsk mytologi: Rumskibet, som den ganske verdens overlevelse afhænger af, er navngivet Icarus II, hvilket muligvis er subtilt på en eller anden bagvendt måde - men unægtelig også en smule associativt forstyrrende, hvis man nu skal gå i detaljen.

Ikaros styrtede i havet, fordi han fløj for tæt på solen med sin fars hjemmelavede vinger, der var fremstillet af voks - så ligefrem at opkalde et rumskib på vej mod solen efter denne uheldige helt, er vist at udfordre skæbnen en kende for overmodigt til at virke overbevisende realistisk - heller ikke rum-ingeniører og andre videnskabsmænd er trods alt helt fri for overtro.

Men Sunshine er et godt forsøg på at erobre en smule af rummets tabte film-poesi tilbage, selv om sidste fjerdedel af filmen bliver mere actionbrag end den antydningens kunst, som det ville have klædt denne type drama bedre at fastholde.

Instruktøren kunne også godt have medtaget en række af de fraklippede scener - de fleste udmærker sig nemlig ved at være aldeles overflødige for selve handlingen, men alene at være små stemningsskabende og karakter-uddybende brikker, som sætter tempoet ned og reflektionen op.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk