Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Rene hjerter

Instrueret af Kenneth Kainz (2006)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Det er umuligt ikke at tænke på Milos Formans blændende Gøgereden (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975), når man ser Rene hjerter, og selv om det ikke er nogen rimelig eller retfærdig målestok for sidstnævnte, har Kenneth Kainz' debutfilm bestemt sine momenter.

Kriss henslæber sin begivenhedsløse tilværelse på den lukkede afdeling, hvis eneste opløftende indslag er det bestandige gensyn med hans gamle yndlingsfilm, 'Rene hjerter'. Med denne sort-hvide film som moralsk facitliste grupperer han hele verden i de Gode og Onde, og da en nævenyttig pædagog forbyder ham at se filmen, bryder han ud af institutionen for at finde selveste prinsessen af Det Gode - filmskuespillerinden fra yndlingsfilmen.

Plottet er udmærket, og problematiseringen af det psykiatriske system er blot afsættet for en dramatisk lille fabel om at opdage en verden af gråzoner, nuancer og farver.

I hovedrollen er Anders Mattesen, der for længst er lettet fra den ret ensformige stand-up-tradition med originale shows som Tal for dig selv (2004) og Anden på coke? (2006) såvel som den kontroversielle animationsfilm, Terkel i knibe (2004) og musicalen Simon - Spies, Skæg og Ballade (2004).

Havde det været en Jack Nicholson-rolle, ville valget af Mattesen som Kriss have været ganske vovet, om end ikke helt odiøst, givet den offensive og til tider aggressive stil i Mattesens shows. Det er imidlertid et overraskende vellykket valg at caste ham som den kejtede og enfoldige Kriss, der er placeret inden for et ganske andet følelsesregister, end han har for vane at udfolde.

Rene hjerter er naturligvis ikke - og skal heller ikke være - Gøgereden, men er afgjort en tankevækkende og lovende debutfilm.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk