Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Ledsaget udgang

Instrueret af Erik Clausen (2007)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Forfatteren, instruktøren, skuespilleren og entertaineren Erik Clausen er det tætteste, vi i begyndelsen af det 21. århundrede kommer »dansk folkelighed« i en kulturelt marginaliseret tradition, som fastholder den samfundskritiske og socialrealistiske nerve med vid og bid.

I hans film er mennesker mennesker - kantede og runde, usikre og stædige, vilde og bløde. Ofte på én gang. Outsidere portrætteres med glimt i øjet og ægthed i hjertekulen, også hvor der først må pilles en del lag af personligheds-løget.

Clausen (Villa Paranoia, Min fynske barndom, Cirkus Casablanca) spiller på både satirens, ironiens og humorens tangenter, men er ikke bleg for tragedien og de store følelser, og i lighed med Lars von Trier er han en af de få, der nærmest har skabt sin egen genre i dansk film - hvor forskellige den kunstneriske udtryksform så ellers er de to imellem.

Erik Clausen spiller selv hovedrollen som den mere eller mindre permanent kriminelle John, og Jesper Asholt er fængselsbetjenten Bo, der skal ledsage ham på en udgang. Johns søn skal giftes, og det lykkes tilsyneladende den indsatte at snøre den lidt gumpetunge betjent under sin tur rundt på Vesterbro for at genopfriske gamle minder og brokke sig over udviklingen.

Men skindet bedrager, og både Bo og John gemmer flere hemmeligheder, end man aner.

Ledsaget udgang leger med klicheerne og stereotyperne i sin skildring af marginaliserede socialgrupper, bl.a. under en forrygende bryllupsfest på et DSB-cafeteria, hvor dagens underklasse på godt og ondt kommer til sin ret i kraft af den medmenneskelige indlevelsesevne, der er Clausens varemærke.

Filmens første halvdel er lige så lun og veloplagt, som anden halvdel er tilpas hårdkogt i dette ublide, men veloplagte tidsbillede af samfundets skyggesider.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk