Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

A History of Violence

Instrueret af David Cronenberg (2005)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I Cronenbergs A History of Violence bliver Tom Stall (Viggo Mortensen) konfronteret med sin både skjulte og fortrængte fortid som gangsteren Joey, da han i et uventet voldeligt udbrud røber sit instinktive dræber-gen og gør det af med to brutale forbrydere.

Filmen opruller hans virkelige baggrund, og for at beskytte sig selv og sin familie må han tillade sin voldelige side at tage over i en række blodige opgør med sin fortids mafia-miljø.

Vold og sex er de tilbagevendende hovedingredienser i Cronenbergs film, der ofte iscenesætter multiple virkeligheder og skæve, psykologiske motiver som f.eks. i mesterværket Videodrome (1983), men som her tager afsæt i sammenstøddet mellem amerikansk voldskultur og middelklasse-idyl.

Filmen er således utvivlsomt en kommentar til netop selvsamme dobbelthed i USA, men A History of Violence er også mere psykologisk i sin skildring af de voldelige impulser, der er lige så potentielt beskyttende som ødelæggende, når tilværelsen sættes på den ultimative prøve.

Og få kan som Cronenberg få den kødelige voldsomhed ud over lærredet, som det ikke blot sker i Videodrome, men også i tidlige mesterværker som Shivers (1975), Rabid (1977) og The Brood (1979) samt i hans remake af The Fly (1986).

Jeg er ikke tilhænger af klicheen om, at gode instruktører er bedre og mere avantgardistiske i deres fattige ungdom og siden degenerer i hænderne på de store filmselskaber under kvælende bjerge af dollars - men det er en risiko.

Cronenberg har aldrig nået sit niveau fra 1970erne og 1980erne - hans senere film som f.eks. Crash (1996) og eXistenZ (1999) er i mine øjne mere postulerende og fortænkte end rå og foruroligende, og den surrealistiske autenticitet bliver snarere en understrøm. Det er måske sine steder mere elegant, men taber alligevel en del af den tidligere nerve.

A History of Violence glimrer med sit fremragende cast, og instruktøren styrer os sikkert igennem en stramt fortalt, kontroversiel fortælling - men det bliver alligevel aldrig så uafrysteligt som for et par årtier siden. Men afgjort heller ikke uinteressant, eftersom ikke mindst Viggo Mortensen indstuderer sin karakters dobbelthed med respektindgydende omhu og overbevisning uden nogen sinde at fortegne ham i Jekyll/Hyde-dimensioner.

Men det er spændingen og det veludførte filmhåndværk, der sidder tilbage på nethinden - ikke de filosofiske udfordringer og det mentale chok, som gav os åndenød i Cronenbergs bedste tiår.

Måske en temmelig uretfærdig målestok at lade en glimrende og skarp Cronenberg anno 2005 blive målt med en fremragende og uafrystelig Cronenberg fra midten af 1970erne til midten af 1980erne.

Så se det hele.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk