Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

The Bourne Identity

Instrueret af Doug Liman (2002)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Første film om Jason Bourne (Matt Damon) efter Robert Ludlums romaner om den tidligere CIA-agent, der bliver hårdt såret efter et mislykket mord i statens tjeneste og får hukommelsestab. Han danner par med Marie Helena Kreutz (Franka Potente), mens de forsøger at afdække Bournes fortid, skarpt forfulgt af CIAs mordere, for hvem han er blevet en omvandrende trussel og et stigende mysterium.

Som actionfilm, thriller og spion-drama overgår The Bourne Identity både James Bond og Mission Impossible med flere længder. Den er mere udspekuleret, mindre overgearet og hviler på langt skarpere karaktertegninger.

Matt Damon udfylder rollen som den forvirrede, men dødsenseffektive ex-agent, der med lurende forfærdelse afdækker dele af sin fortid som brik i et betændt storpolitisk spil. Franka Potente er troværdig, både når hun er usikker og determineret, mens hun drages længere og længere ind i Bournes flugt fra CIA (og sig selv), i stedet for at være det sarte og skrøbelige »pynt« til den »stærke« helt, som vi kender fra så mange action-film.

Filmen udtrykker en vis, tiltrængt kritik af det storpolitiske spil bag kulisserne i stedet for den dumsmarte propaganda à la 007. Endvidere tilføjer The Bourne Identity den ekstra finesse, at vi som beskuer står på bar bund, nøjagtigt som Bourne, ikke bare som intrigen udfolder sig, men også som hovedpersonens identitet bid for bid kommer for dagen. Det giver filmen et nærvær og en nerve som få andre action-film.

Ret meget dybere bliver det ikke, men det er medrivende og sofistikeret skruet sammen. Læs også anmeldelsen af fortsættelsen: The Bourne Supremacy.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk