Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

ANBEFALINGER | FILMSEKTION

Minority Report

Instrueret af Steven Spielberg (2002)

Anbefalet af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Steven Spielberg har flere mesterværker bag sig, ikke mindst Jaws, Close Encounters of the Third Kind og Amistad, der kan ses og genses igen og igen. Til sammenligning vinder f.eks. selv det første afsnit i den stadig mere pjattede Indiana Jones-trilogi ikke ved gensyn. Men Minority Report hører imidlertid til blandt de bedste Spielberg-film i mine øjne –- ikke så meget på grund af instruktørens typiske film-elegance og hans (næsten) altid mesterlige evne til at fortælle en velgennemtænkt historie, men først og fremmest på grund af valget af denne Philip K. Dick-novelle og evnen til at destillere dens filmiske potentiale som en retssikkerhedsmæssig genistreg af de helt usædvanlige.

Dilemmaet mellem optimeringen af kriminalitetsbekæmpelsens effektivitet og retsikkerhedens fundamentale fastholdelse af det grundprincip, at enhver er uskyldig, til det modsatte er bevist, sættes her på spidsen på udspekuleret vis. Det er fint timet af Spielberg, idet ressikkerheden netop er under stærkt pres fra politisk side i disse år, hvor flere og flere stater i terrorbekæmpelsens hellige navn udhuler afgørende retsprincipper, mens overvågning, registrering og straffelignende metoder i stigende grad anvendes over for mistænkte, og dermed juridisk uskyldige.

I Minority Report iscenesættes et ultimativt svar på dette dilemma fra kriminalitetsbekæmpelsens side og dermed på bekostning af traditionel retssikkerhed, eftersom efterforskningsmetoderne i filmens fremtidsscenario er blevet så avancerede, at mord kan opklares, før de begås – kommende mordere kan med andre ord fanges og straffes, før de udfører den gerning, der gør dem til mordere.

Det er fortællingens store styrke, at metoden faktisk fremstilles som noget nær skudsikker, hvorved de retssikkerhedsmæssige modargumenter umiddelbart synes at blegne, og det klassiske dilemma derved tegnes så meget desto skarpere op. Sådanne subtile problemstillinger kan science fiction-genren ofte fremstille bedre end nogen anden genre, fordi »what if«-faktoren tillader udforskningen af ethvert tænkeligt filosofisk og politisk spørgsmål på en måde, som ingen socialrealisme er i stand til.

Historiens præmisser opstiller her de værst tænkelige odds for den traditionelle retssikkerhed, idet vi som nævnt står over for en optimal metode til ikke blot at straffe mistænkte før en dom, men før en kriminel handling overhovedet er udført. Genistregen består i, at filmen på disse vanskelige præmisser faktisk formår at levere et imponerende forsvar for retssikkerhed og individuel frihed imod statslig overvågning og kriminalisering af sigtede.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk