Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Sarah Palin, Tea Party og politisk paranoia

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Den 8. januar skød Jared Lee Loughner det demokratiske kongresmedlem Gabrielle Giffords og 18 andre personer ved et vælgermøde i Tucson, Arizona - seks døde. Loughner gik først målrettet efter Giffords, så der er næppe tvivl om, at nedskydningen var politisk motiveret.

Men var han blot en sindsforstyrret galning med et hjemmestrikket politisk motiv, eller var han direkte motiveret og inspireret af fremtrædende politikeres retorik?

I hvert fald har diskussionen i USA og verden over fokuseret på den udtalte hatespeech og den til tider våbenglade symbolik, som fremtrædende røster i den amerikanske Tea Party-bevægelse gør brug af, og som bl.a. Giffords er blevet udsat for.

Palin havde således et politisk landkort på sin hjemmeside, hvor et sigtekorn var rettet imod Giffords hjemstat, Arizona. Det var ét af tyve sigtekorn rettet mod tyve stater, hvor demokratiske kongresmedlemmer havde stemt for præsident Barack Obamas sundhedsreform, og for alle staters vedkommende fremgik det pågældende kongresmedlems navn nedenunder kortet.

Giffords' Tea Party-modkandidat til midtvejsvalget, Jesse Kelly, afholdt i juni 2010 ligefrem en politisk event, hvor vælgere kunne skyde med riffel sammen med ham, og på en republikansk hjemmeside var arrangementet præsenteret med følgende ord:

Get on Target for Victory in November
Help remove Gabrielle Giffords from office
Shoot a fully automatic M16 with Jesse Kelly

Eksemplerne fortæller en del om Palins og Tea Party-bevægelsens særprægede politiske selviscenesættelse, men derfra og så til at kæde retorikken sammen med Jared Lee Loughners blodige nedskydninger er der stadig langt.

Det sikreste, der er at sige om Jared Lee Loughner, er vist, at han tilsyneladende er en belæst, men psykisk ustabil politisk paranoiker. Blandt hans yndlingsbøger er klassikere som Odyseen, Alice's Adventures In Wonderland, One Flew Over The Cuckoo's Nest og politiske bøger som Hitlers Mein Kampf, Platons Staten og Det kommunistiske manifest af Marx & Engels.

Han er ateist, tror på den bizarre 2012-apokalypse, mener at USA selv stod bag terrorangrebene den 11. september 2001 og har sammenlignet en kvinde med en terrorist, blot fordi hun havde læst et digt om abort.

Hvor lidt eller meget man nu kan fæste lidt til den syndflod af oplysninger, der slipper ud om gerningsmanden i disse dage, er det fortsat rene gisninger at forbinde Tea Party-bevægelse-retorik med Loughners konkrete massemord.

Imellemtiden er Palins sigtekorn-kort nu blevet fjernet fra hendes hjemmeside, men det tog et par dage, før hun brød tavsheden og udtalte sin medfølelse med Giffords og hendes familie. Herefter langede hun ud efter sine kritikere for at forbinde Tea Party-retorikken med skudepisoden: "Vores børn vil aldrig opleve fred, hvis politikere udnytter situationen og portrætterer alle de andre som nogle, der opfordrer til terror og vold." (Citeret efter Ekstra Bladet, 11.1.2011).

Udtalelsen er forbløffende. Ganske vist har hun ret i, at Tea Party-bevægelsens kritikere er hurtige til at kæde den politiske symbolik sammen med Loughner, men dermed er Palin og Kelly blot blevet ofre for den selv samme politiske mekanik og dynamik, der almindeligvis rettes mod muslimer - og som politikere fra bevægelsen heller ikke afstår fra.

Hvor ofte har man ikke netop kunnet sige Palins ord, når nationalistiske politikere og mere eller mindre erklærede antimuslimer skærer muslimer over én kam ved at projicere islamistisk terror ud på en hel religion og en hel befolkningsgruppe? "Vores børn vil aldrig opleve fred, hvis politikere udnytter situationen og portrætterer alle de andre som nogle, der opfordrer til terror og vold."

Nej, vel?

Nu er det så Tea Party-bevægelsen, der af en række politiske kritikere bliver gjort direkte eller indirekte ansvarlig for et politisk massemord i USA - gad vide, om det maner til politisk selvransagelse i forhold til generaliseringers dæmoniserende retorik i samme og lignende bevægelser?

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 11.1.2011