Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Politikens undskyldning ligner Jyllands-Postens

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Forargelsen var lige så forventelig, som initiativet var prisværdigt, da Politiken indgik forlig i sagen om genoptrykket af Muhammed-kariakturerne. Til trods for, at avisen ikke har frasagt sig én spaltemillimeters ytringsfrihed, og til trods for at avisen har fastholdt retten til at genoptrykke tegningerne igen, er den substansløse kritik haglet ned.

Der er i praksis tale om en gestus, som kan bygge bro, idet det anerkendes, at tegningen har krænket muslimer verden over:

Imidlertid anerkender og beklager Politiken, at vores genoptrykning af Karikaturtegningen af Profeten Muhammed har krænket muslimer i Danmark og i andre lande rundt om i verden.

Vi undskylder over for alle, der er blevet krænket af vores beslutning om at genoptrykke Karikaturtegningen.

Politikens erklæring, 26.2.2010

Thorning-Schmidt og Søvndal har selvfølgelig allieret sig med den populistiske foragt - men lad mig blot erindre om, hvad mange tilsyneladende har glemt:

I en arabisk erklæring fra Jyllands-Posten fra januar 2006 kunne man bl.a. læse:

Ærede medborgere i den muslimske verden (...)

De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde.

Citeret efter DR.dk, 31.1.2006

Daværende chefredaktør Carsten Juste forklarede: »Vi kan ikke undskylde, at vi overhovedet har bragt de tegninger. Men i stedet for at beklage, at vi har krænket mange muslimer, undskylder vi nu krænkelserne. Det er et forstærket udtryk, men det ændrer ikke vores grundholdning. Der går ikke nogen skår af os ved at bruge et stærkere sprogbrug, hvis det kan være med til at bilægge striden.« (Politiken, 31.1.2006).

Udenrigsministeriet brugte i februar-marts 2006 netop Jyllands-Postens erklæring til en noget firkantet og ofte tendentiøs opsummering af karikatursagen på både dansk, engelsk og arabisk, men her kunne man bl.a. læse ministeriet svare ja på følgende spørgsmål: »Har Jyllands-Posten sagt officielt undskyld?« Man henviste her netop til avisens erklæring den 30. januar..

Jyllands-Posten beklagede altså i 2006 ligesom i dag Politiken de krænkelser, der fulgte med karikaturerne - Jyllands-Posten med overskriften: Ærede medborgere i den muslimske verden ....

På et pressemøde den 1. februar 2006 brugte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen også det famøse ord »undskyldning« to gange, da han omtalte sagen - bl.a. sagde han: »Jeg håber, at undskyldningen fra den uafhængige avis Jyllands-Posten vil bidrage til at trøste dem, der er blevet såret.«

Kritikken af Politiken i dag er med andre ord blot en kombination af hyklerisk hukommelsestab og gamle karikaturkrise-fronter, der uden at ulejlige sig med at sætte sig ind i forhistorien - endsige hvad der faktisk står (og hvad der ikke står) i Politikens erklæring - er gået i retorisk selvsving eller søger at score lidt billige populistiske points. Længere er den faktisk ikke.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 26.2.2010