Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danmark er en kvinde | Anmeldelser (uddrag)

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Anmeldelse i Kristeligt Dagblad

Michael Stoltze anmelder Danmark er en kvinde - på genopdagelse i den danske natur i Kristeligt Dagblad og fremhæver genopdagelsen som særlig vigtig, fordi generationer har mistet forbindelsen til landets natur.

Stoltze skriver bl.a.:

Rune Engelbreth Larsen er født i 1967 og opvokset i Bramming. Her voksede han op og oplevede naturen i sin tidlige barndom, hvor han som enhver frisk dreng på landet legede indianer og byggede huler i skoven.

Som barn ønskede han sig et skovbillede med en tronende kronhjort i stuen derhjemme. Men nej. I et lærerhjem i 1970'erne var den slags billeder lige så ildeset, som pornografi ville have været det i et missionshjem.

Siden kom skolegang, gymnasiet og studier ved Aarhus Universitet, hvor Engelbreth blev cand.mag. i idéhistorie i 1998. I al den tid og indtil for et par år siden distancerede han sig mere og mere fra den danske natur. Bøger, computer og fjernsyn tog over, og selv på hundredvis af rejser gennem landet var hans blik rettet mod bøgerne og den bærbare og ikke mod landskaberne og naturen, der passerede forbi derude.

Sådan var det lige indtil den lærde humanist en dag begyndte at vandre ad nye stier i omegnen af Århus. Turene var som en aperitif, der gav smag efter mere. Så pludselig befandt Engelbreth sig i færd med at tilegne sig al den naturpoesi, han ellers havde undgået. Og han begyndte at rejse Danmark tyndt uden bøger og computer, men med vandresko, åbne sanser og kamera. Han tog på genopdagelse i den danske natur. Og som en mand i sin bedste alder blev han forført af naturen. Gennem turene til Danmarks afkroge, sansningen og genopdagelsen af poesien blev han bestyrket i en opfattelse af den danske naturs kvindelighed. (...)

Og Engelbreth møder den danske natur og genopdager, at den er skønnest, hvor den bugter sig og former sig frit efter naturkræfternes luner i afrundede, bløde og blide former.

Hele denne historie er ikke kun interessant, fordi den er godt fortalt og beskrevet i Danmark er en kvinde. Den er også vigtig, fordi Engelbreth og yngre generationer, der er vokset op fra 1970'erne og frem, i så udstrakt grad - uvillet - har mistet forbindelsen til og forståelsen for den danske natur. Den natur, som er det egentlige fundament for hele vores kultur. (...)

Med 55 smukke landskabsbilleder i storformat og med en omfattende tekst med fyldige citater bringer Engelbreth os ud i den danske natur og ind i hele den omfattende litteratur og poesi, der gennem tiden har hyldet landet. De er der alle sammen: Andersen, Baggesen, Blixen, Blicher og Brorson; Drachmann, Gelsted og Grundtvig; Hauch, Højholt og Jensen; Jæger, Kierkegaard og Kingo; Kaalund, Larsen, Munk og Møller; Oehlenschläger, Rifbjerg og Rosseau; Seedorf, Stuckenberg og Sørensen; Tolkien, Turell, Aakjær og Aarestrup. (...)

En vidunderlig smuk, lærd og nødvendig øjenåbner. Så: Læs den og genopdag Danmarks natur!

Michael Stoltze
Kristeligt Dagblad, 30.12.2009

Læs hele anmeldelsen online via Kristeligt Dagblad: Forført af Danmark.

Danmark er en kvinde - på genopdagelse i den danske natur kan købes i boghandler landet over eller bestilles her via Forlaget Dana.

Rune Engelbreth Larsen, 1. januar 2010