Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Morten DD

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Klumme i Politiken

Eksperter kan være lidt enøjede. Ligesom Odin. De ved så forbandet meget om et emne, men prisen er af og til, at det kan være lidt vanskeligere at se så meget andet. Det er imidlertid denne enøjethed, der beriger os andre med det vidende blik i detaljer, vi ellers var forblevet uvidende om.

Er vi heldige, kan eksperten sågar formidle sit stof – i bedste fald både underholdende og ensusiastisk. Netop denne force har biologen, naturvejlederen og museumsinspektøren Morten Dewald Drøgemüller Hansen, eller bare: Morten DD.

Den, der gik glip af Morten DD i DR's naturprogram »Bidt af naturen«, er gået glip af et af de mest vellykkede tv-programmer om naturen herhjemme, for sidste afsnit løb over skærmen for nylig. Uge efter uge har biologen nærmest hoppet og grinet sig fra naturområde til naturområde med kamera og kikkert dinglende om halsen, mens han ivrigt fortællende har spottet fugle, insekter og andre betagende detaljer og beboere i det ganske danske naturrige.

Og hvad enten man er helt ubekendt med naturens myldrende rigdomme, begrænser sig til en sjælden og tilknappet slentretur på en afmærket skovsti eller selv kaster sig fra naturområde til naturområde, var det både lærerigt og inspirerende, fordi det aldrig bare var iscenesat fis og ballade, men ægte engagement af både informations- og oplevelsesmættet karakter.jælden og tilknappet slentretur på den afmærkede skovsti, var det ikke blot lærerigt, men inspirerende, fordi det aldrig bare var iscenesat fis og ballade, men ægte engagement af både informations- øjne for den katastrofale tilbagegang for biodiversiteten? Måske er det den gribende oplevelse af udsigten over skoven, havet eller engen, der først fanger os og derefter gradvis leder blikket fra helhedsoplevelsen til forståelsen for livet, der kribler i græsset? Derfor er fældningen i Østerild så fatal, fordi de vindmøller, der skal gøres plads til, også forringer naturoplevelsen i mange kilometers omkreds i nogle af Danmarks smukkeste og mest vidtstrakte naturområder. Dette betyder desværre også, at flere og flere resignerer, når vort lands i forvejen så få naturrigdomme i større skala underprioriteres. Og måske lider tilskyndelsen til at fange detaljerne og forstå betydningen af biodiversiteten i både stort og småt netop også herunder?

At tænke sig – en dansk fugleedderkop i det midtjyske søhøjland? Jo, den er god nok, og selv om den godt nok er lille, og dens diæt ikke just omfatter fugle, er jagten på det 'eksotiske' dyr både medrivende og oplysende i selskab med Morten DD. Man får pludselig selv lyst til at få fingrene ned i jorden og komme helt tæt på spindet med et medbragt lup.

Detaljerne myldrer af liv, og det er ekspertens fortjeneste at udforske og dele denne verden med os andre, også hvor kulisserne måske fortoner sig under begejstringens fokuserede lup. I et interview i Danmarks Naturfredningsforenings seneste medlemsblad, beklager han sig over, at der blandes for megen æstetik ind i natursagen, der burde handle mere om biodiversitet, og henviser til debatten om kæmpevindmøllerne og klitplantagen i Østerild, hvis rydning han bifalder.

Men måske er æstetikken værd at tage med? Måske kan den store æstetiske naturoplevelse åbne fleres øjne for den katastrofale tilbagegang for biodiversiteten? Måske er det den gribende oplevelse af udsigten over skoven, havet eller engen, der først fanger nogle af os og derefter gradvis leder blikket fra helhedsoplevelsen til forståelsen for livet, der kribler i græsset? Derfor er fældningen i Østerild så fatal, fordi de vindmøller, der skal gøres plads til, også forringer naturoplevelsen i mange kilometers omkreds i nogle af Danmarks smukkeste og mest vidtstrakte naturområder. Dette betyder desværre også, at flere og flere resignerer, når vort lands i forvejen så få naturrigdomme i større skala underprioriteres. Og måske lider tilskyndelsen til at fange detaljerne og forstå betydningen af biodiversiteten i både stort og småt netop også herunder?

Men uanset debatpositioner i forhold til Østerild kan ingen være i tvivl om, at Morten DD gennem en lang række fremragende tv-udsendelser har ageret folkeoplyser af sjælden høj karat. Her har Danmarks natur fundet en stemme i en tid, hvor naturen synes svigtet af digtere og kunstnere, hvorfra vi tidligere fik så mange værdifulde oplysninger og oplevelser i form af digte og sange, der både italesatte og værdsatte naturen.

Eller med Morten DD's egne ord: »At gamle danske sange næsten uden undtagelse handler om naturen, afspejler ikke kun, at vi tidligere var langt mere afhængige af naturen. Det afspejler også, at naturen var langt federe. Den var værd at skrive om! Jeg vil faktisk godt have en smule af den natur tilbage – bare en smule. Og helst lidt mere end blot det nordlige Samsø. For der er ikke megen fornøjelse i at synge om sprøjtespor. Det synes ungerne heller ikke.«

Og jeg synes faktisk, at det ville være godt at få Morten DD tilbage på skærmen igen – gerne mere end bare en smule. Det synes ungerne også.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 17.11.2011