Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Personligt gravskrift over landbokulturen

Boganmeldelse af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Ove Korsgaard: Solskin for det sorte muld - om slægt og folk.. Gyldendal, 384 sider, 299,00 kroner. Anmeldt i Politiken: ♥ ♥ ♥

Med 'Solskin for det sorte muld' præsenterer Ove Korsgaard en informationsmættet og detaljeret fortælling om landbokulturens udvikling og afvikling de seneste par århundreder. Titlens Grundtvig-reference afspejler ganske godt pointen: »Hvad solskin er for det sorte Muld, / er sand Oplysning for Muldens Frænde.« I flere henseender er der også tale om en bemærkelsesværdig arbejds- og oplysningsbedrift, der bidrager med væsentlige nedslag i en del af den danske kulturhistorie med Korsgaards egen familie og slægt som eksemplificerende 'hovedperson' - og dermed et meget selvbiografisk omdrejningspunkt på Mors.

Men måske er det også denne mangel på distance, der giver bogen præg af lidt for selektive kæpheste og til tider en vis lokalpatriotisk slagside.

Et illustrativt eksempel herpå er forfatterens betragtninger over kritiske og sarkastiske fremstillinger af provinsen i nyere dansk litteratur.

Selv om Korsgaard medgiver, at det ikke er uden grund, at flere uhyggelige historier om vold og overgreb i provinsen har trukket overskrifter, kan man godt undre sig over hans valg (og vinkling) af sagen om Yvonne, der for nogle år siden blev gennemtæsket og sparket til blods af syv voldsmænd på Mors.

Den slags kunne ikke være sket på det Mors, Korsgaard kendte til som barn, får vi at vide, og så udfoldes et noget besynderligt nota bene: »Men hvem var Yvonne? Hvor kom hun fra? Hun kom fra København, men bliver eksporteret til Mors.«

Dermed sidder man tilbage med fornemmelsen af, at den frygtelige mishandling af kvinden nærmest er blevet påført lokalsamfundet udefra. Forfatteren overvejer tilsyneladende heller ikke, hvor mange sociale klienter, der flytter den anden vej - fra provinsen til hovedstaden.

Det gavner ikke rigtig det sympatiske anliggende, der består i at problematisere tendenser til stereotypisering af det, som mange med et uheldigt ord kalder for Udkantsdanmark (som i øvrigt efter en læserkonkurrence i Politiken og et P3-program i 2010 forsøgtes omdøbt til Baglandet - uden dog at være slået igennem).

Korsgaard har ikke meget til overs for de forfattere, der i 2008 udeblev fra overrækkelsen af Boghandlernes Gyldne Laurbær i landbrugsorganisationernes domicil Axelborg, hvor talen skulle holdes af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Måske hang udeblivelsen sammen med, at Fogh havde løjet os i krig og manipuleret sig gennem den største udenrigspolitiske krise i dansk efterkrigstid? Det er vel ikke en uvæsentlig detalje, når prisoverrækkelsen nu skal med i bogens fremstilling.

Men det synes vigtigere at nævne, at der var en episk tavshed, da Fogh indtog talerstolen, og at klapsalverne fra de forsamlede efterfølgende var »øredøvende«. Og andetsteds spørger Korsgaard: Kan man andet end glæde sig over, at »nationen har fostret« et menneske som Anders Fogh Rasmussen, »der er i stand til at gøre international karriere«?

Tjah.

Andre og mere overordnede forhold, der kunne have været genstand for bred og kritisk perspektivering, er udeladt, f.eks. en nærmere refleksion over konflikten mellem landbrug og den uopdyrkede natur. Landbruget har spillet (og spiller fortsat) en afgørende rolle i afviklingen og ensretningen af naturen og den drastiske nedgang for artsrigdommen i Danmark. Er der tendenser i landbokulturen, som har fremmet eller hæmmet noget sådant?

Undervejs i den 384 sider lange og tætskrevne bog er der til gengæld også relevante, tænksomme og nøgterne betragtninger over landbokulturens storhed og fald. Om forskellene på den kompetence, der opnås på højskoler og universiteter. Om besættelsestidens modstandskamp og samarbejdspolitik. Og selvfølgelig stort og småt om livet på landet gennem flere slægtsled, herunder den betydning, som vækkelse, højskoler og andelsbevægelse har haft.

Derfor er bogen også et relevant bidrag til forståelsen af - og indblikket i - dansk landbokultur.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 4.1.2014