Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Frihed og folkeoplysning

Boganmeldelse af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Hans-Jørgen Schanz: Frihed. Aarhus Universitetsforlag, 60 sider, 20 kr. Gratis som ebog. Anmeldt i Politiken: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Der var engang, hvor et universitetsforlag var lukket for ret meget andet end støvede afhandlinger, og hvor layoutet gerne måtte være lige så dødtrist og sterilt som en hospitalsvæg. Sådan er det ikke længere. I dag må dybsindigheder heldigvis gerne pakkes kreativt og indbydende ind, og et universitetsforlag kan nå meget længere ud end til den akademiske elite.

Aarhus Universitetsforlag har de seneste år tænkt nyt og stort på to fronter: For det første er støvet for længst væk, og bogens egen elegance er blevet en iøjnefaldende prioritet, og for det andet er forlaget slået ind på en kurs, der trækker opfindsomt på klassiske dannelsestraditioner og leverer vidtfavnende folkeoplysning. En husstandsomdelt bog om oplysningstidens for- og bagsider i hele Østjylland og et voldsomt populært samarbejde med folkeuniversitetet, der kombinerer bogudgivelser med kødannelser til store foredragsarrangementer, er blot eksempler på satsningens rækkevidde. Nu kommer så pamfletserien »Tænkepauser« i samarbejde med bl.a. DR, Jyllands-Posten og bibliotekerne, hvor forskere beretter for lægmand om højtravende emner - og det til en flad tyver i Netto af alle steder.

Serien åbner med titlen 'Frihed' af professor i idéhistorie, Hans-Jørgen Schanz, der med tak til Wittgenstein sender den historiske såvel som aktuelle brug og misbrug af begrebet til en tiltrængt sprogvask for at hænge populære fejlslutninger og hårdnakkede misforståelser til tørre.

Prisen er discount, men det er kvaliteten ikke. Veloplagt og letforståeligt skrælles frihedens løg, og Schanz må sande, at løget bliver ved med at fremvise nye lag. Der er ingen traditionel kernebestemmelse af frihed, men derimod talrige sammenvævede sprogspil, som den lille bog belyser i meget overordnede træk, men tilstrækkeligt præcist og underfundigt til at ryste og nuancere vores opfattelse af frihedens »komplicerede sammenhæng med demokrati, lighed, kristendom, modernitet, frigørelse og liberalisme, som begrebet så ofte udsmykkes med i dag«.

Professorens hovedvask renskurer kort sagt en række filosofiske og politiske 'sandheder' om friheden, så vi kan se dem som dét, de er: holdninger.

Det går i rask galop ud over de idéhistoriske stepper, hvor store mellemregninger udelades, og sprogspilsafhængigheden sine steder fortoner sig i vel kategoriske one-liners, der sætter pointerne mere end bare på spidsen. F.eks. når Platons idélære med et kækt skuldertræk reduceres til en blot og bar »fejltagelse«, eller når der jongleres lovlig unuanceret med religionshistoriens kompleksitet og en forhastet fremstilling af kirkehistoriens rod med den frie vilje og frihedsbegrebet.

Men vi skal heller ikke glemme præmisserne: Det er en pamflet, ikke en leksikonartikel. Et essay, ikke en afhandling. Der er begrænset plads, men skal være plads til kant og personlighed, også hvor emnet er årtusinders labyrintiske sprogspil om friheden. Og derfor er fremstillingen svært vellykket. Det er almendannelse på højt niveau, men forklaret, så den forudsætningsløse læser kan være med. En vanskelig opgave, løst med overskud og vid - og så har forfatteren vingefang nok til både at være underholdende og få nogle nådesløse sværdslag ind i den aktuelle debat om neoliberalismens frihedsforståelse.

En velvalgt og vellykket åbning af Aarhus Universitetsforlags nye pamfletserie, »Tænkepauser«, et sjældent visionært oplysningsprojekt for folket. Intet mindre.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken.dk, 15.9.2012