Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Ny præsident i USA: 'Søn af jorden'

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Barack Hussein Obama vandt en sikker sejr ved det amerikanske præsidentvalg og bliver dermed USA's første præsident med afroamerikanske rødder. Ikke mindst takket være de unge og nye vælgere, der stemte på den demokratiske kandidat med overvældende majoritet, og (naturligvis?) de afroamerikanske og latinamerikanske vælgere, hvoraf henholdsvis 95 og 66 procent stemte på Obama - eller som de kalder ham i hans fars oprindelsesland, Kenya: Son of the soil.

Som det er reglen ved amerikanske præsidentvalg, var der flertal for Republikanernes kandidat blandt de hvide vælgere - her stemte kun 43 procent på Obama (hvilket imidlertid er en større procentdel, end Clinton fik i 1992, Gore i 2000 og Kerry i 2004, og lige så stor en procentdel, som stemte på Clinton i 1996). Allerstørst opbakning fik McCain forventeligt i Sydstaterne, hvor Obama til gengæld fik endnu mindre tilslutning end både Clinton, Gore og Kerry. (Kilde: CNN).

Dermed er der ingen tvivl om, at det amerikanske samfund stadig væk trækker i retning af etniske præferencer, hvad angår valg til offentligt embede, hvilket har gjort det endnu vanskeligere for Obama at vinde. Og endnu mere imponerende, at hans sejr trods alt blev så komfortabel.

Herhjemme leder Anders Fogh Rasmussen, Søren Pind, Pia Kjærsgaard, Søren Espersen, Asger Aamund, Martin Ågerup m.fl. imellemtiden efter en grimasse, der kan passe. De tilhører det lillebitte segment af danskere, som enten håbede på et nederlag til Obama eller støttede Bush i tykt og tyndt - alligevel er de (næsten) alle lutter smil over Obamas sejr.

Statsministerens reaktion faldt få timer efter valgresultatet, da han talte til en forsamling af pressefolk, erhvervsfolk og politikere, der var inviteret af den amerikanske ambassadør i Danmark. Fogh sagde blandt andet, at han forventede samme nære forhold til den kommende præsident Obama, som han har haft til nuværende præsident: "Det er der ingen tvivl om. De er båret af fælles værdier og fælles interesser. (...) I USA lægger man vægt på stabile loyale allierede." (DR1, 5.11.2008).

Her taler en politisk leder, der vel har været verdens største hund efter at logre ukritisk for præsident George W. Bush's mindste bevægelse ... Der er åbenbart ingen grænser for, hvor meget dansk politik handler om at lægge sig efter de til enhver tid herskende konjunkturer i det politiske popularitetsbillede, hvor det p.t. er Barack Hussein Obama, der har plantet sin fane.

Men det vender jeg tilbage til i en kommentar i Politiken senere på ugen.

Foreløbig skal det bare konstateres, at 'Søn af jorden', Barack Hussein Obama har vundet det amerikanske præsidentvalg - og i det mindste formelt indfriet dét, der ellers kunne lyde som en insubstantiel kliché i titlen på en af hans bøger: The audacity of hope - reclaiming the American Dream.

Trods et flertal af hvide, der hellere havde foretrukket McCain, har USA efter århundreders slaveri, årtiers borgerrettighedskampe og 21 måneders valgkamp fået landets første afro-amerikanske præsident.

Rune Engelbreth Larsen
5. november, 2008