Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Introduktion til et personligt natur- og kulturportræt af Danmark

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

...

Jens Juel: Skovinteriør med hjorte, bortdragende uverjsskyer, 1780'erne.

I flere år har jeg gerne villet skrive et personligt natur- og kulturportræt af Danmark, men først for nylig har jeg fundet tid og anledning til at tage hul på dette projekt, som i sagens natur aldrig kan blive tilnærmelsesvist udtømmende, men forhåbentlig alligevel kan formidle nogle vinkler og betragtninger, som andre måske også kan finde gavnlige eller interessante.

Projektet involverer rejser til udvalgte lokaliteter og vil desuden inddrage en række kunstværker, fotos, digte og citater af betydning for Danmarks natur- og kulturhistorie, hvoraf det dog nok er de færreste, som vil finde direkte anvendelse i den færdige bog - hvis det altså ender med en bog.

En af de centrale hensigter er at formidle, perspektivere og aktualisere en apolitisk interesse og begejstring for Danmarks natur og landskab, der under inddragelse af eksempler fra litteratur- og kunsthistorien belyser naturens kulturhistoriske betydning.

Her skal sløret dog ikke løftes yderligere for udformningen og de konkrete tanker og ideer, som ligger til grund for projektet, men fremover vil jeg med jævne mellemrum vende tilbage med relaterede strøtanker og noter - nogle mere løsrevne end andre; nogle af mere og nogle af mindre eksplicit betydning for arbejdet med det egentlige manuskript.

Og for at begynde et sted, begynder jeg med ovenstående maleri af Jens Juel (1745-1802) - med ham begyndte nemlig landskabsmaleriet for alvor, sådan som det siden blev fulgt op af C.W. Eckersberg (1783-1853), der gjorde det til den uadskillelige billedside for Danmarks Guldalder. Dermed »opstod« i og for sig Danmarks landskab og natur - i hvert fald som erkendt og betydningsskabende faktor i dansk kulturhistorie.

Billedet er malet i 1780'erne, efter Juels hjemkomst til Danmark, men om det skal forestille et stykke dansk eller udenlandsk natur, er jeg ikke klar over - i denne sammenhæng er det dog heller ikke afgørende. Det afgørende er for det første, at motivet har fået status af noget »klassisk dansk«, og at jeg ganske enkelt selv er begejstret for spændingen mellem skovens dunkle partier, den tvetydige himmel, og så hjortene, der kommer frem i lyset.

Her anes andet og mere end »idyl«, ligesom det i øvrigt også siden skulle blive tilfældet i andre af guldaldermalerierne, skønt de har ry for at være rene glansbilleder.

Og for det andet, at noget så utidssvarende som et skovbillede med hjorte faktisk var et af mine store ønsker i vores dagligstue, da jeg var barn - men dét var ikke gangbart i et lærerhjem i 1970'erne.

Så nu tager jeg revanche og erklærer min kærlighed til guldalderens poesi og billedkunst - én af flere sider af det natur- og kulturportræt af Danmark, det er hensigten at indkredse.

Rune Engelbreth Larsen
11. december, 2007