Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Forenklet religionshistorie

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

En illustrativ animation, der viser fem religioners historiske udbredelse over de forløbne fem årtusinder: Hinduisme, jødedom, buddhisme, kristendom og islam.

Grafikken er dog betydeligt mere misvisende, end godt er, i forhold til moderne tid. Faktum er, at den multireligiøse samfundsudvikling spreder sig med rasende hast især i Vesteuropa, og at mange andre dele af verden har så sammensatte religionsforhold - iblandet sekulære strømninger - at man naturligvis ikke kan karakterisere hele lande eller dele af kontinenterne som udtryk for én religion.

Giver det f.eks. mening at karakterisere næsten hele Europa og Nord- og Sydamerika som »kristne« områder? Eller Kina som »buddhistisk«? I en vis udstrækning er det formelt korrekt, at f.eks. flere europæiske lande har kristne statskirker, men andre har adskilt stat og kirke, og der er talrige andre religioner end buddhisme i Kina, der oven i købet formelt er gennemsekulariseret.

At karakterisere de amerikanske kontinenter som »kristne« er også misvisende - dels er der efterhånden så mange forskellige »kristendomme« både inden og uden for Syd og Nordamerika, og dels er især Canada og USA i så høj grad multikulturelle samfund, at en firkantet opdeling af landene efter religion næppe længere er meningsfuld.

Men ser man bort herfra er det en ganske illustrativ lille animation, der giver et fascinerende indtryk af, hvordan fem religioners indflydelse er bølget frem og tilbage, årtusinderne igennem.

Rune Engelbreth Larsen
6. juli, 2007