Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Humanisme.dk, 2001-2006

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

2001-2006

2006 er jubilæumsår for Humanisme.dk - hjemmesiden gik i luften første gang den 3. august 2001 og har således været online fem år.

I løbet af de fem år, Humanisme.dk har eksisteret, er antallet af dokumenter vokset fra mindre end 50 til over 850, herunder 181 artikler, kronikker, klummer og essays, 158 kommentarer og pressemeddelelser, 85 bog- og filmanmeldelser samt en række særskilte sektioner m.m. Dertil kommer citatsektionen med over 300 humanistiske citater og oversigten over islamofobiske og xenofobiske udsagn, som dokumenterer over 300 eksempler på hate-speech og indvandrerhadsk retorik fra de senere års danske debat.

Endvidere er der kommet en engelsksproget version, Panhumanism.com, hvor indholdet imidlertid er væsentligt mere begrænset.

Gennem disse fem år har jeg modtaget mange personlige kommentarer og spørgsmål til hjemmesiden såvel som mine bøger - alt fra venlige opmuntringer og velmenende kritik til fornærmede fnys og egentlig hate-mail.

En af de mere underholdende kommentarer er også en af de seneste:

Du kan godt ringe til den føringsofficer i Tehran, der styrer dig og Thøger, og fortælle ham at slaget er tabt. Uanset hvor mange penge jeres venner i Saudiarabien og Iran pumper i jer, så vil i ikke kunne overtage Danmark.

med venlig hilsen
Martin H. Schmidt

Jeg skal ikke kunne sige, om den skarpsindige 'Martin H. Schmidt' skriver under eget eller opdigtet navn - men ofte er selv banale fornærmelser anonyme. Den slags har jeg intet til overs for og prøver altid at huske at sende afsender-adressen dette citat af Montesquieu: »Til dem der skriver anonyme Breve: Tatarerne havde Pligt til at indridse deres Navn paa deres Pile, for at man kunde vide hvem Angrebet kom fra.«

Anonyme smædebreve og trusler er blot en udstilling af simpelt kujoneri, men hører åbenbart også med til den fagre nye internet-tidsalder - som jeg skal være den sidste til at beklage de mange fordele ved i øvrigt.

Humanisme.dk spænder efterhånden forholdsvis vidt. Som det fremgår af Hensigtserklæringen, er ambitionen at udvikle websitet til en stadig mere omfattende portal af politisk, kulturel og idéhistorisk karakter med yderligere anbefalinger af inspirerende poesi, kunst, litteratur, film og internetressourcer m.m., som binder et særegent humanistisk perspektiv sammen.

En panhumanisme, om man vil, hvis den skal skelnes fra de mange internationale humanistiske organisationer og den almene og ahistoriske brug af begrebet »humanisme«. Eksempelvis hedder det herom i introduktionen til Panhumanism.com - der naturligvis lige så vel kunne appliceres Humanisme.dk:

A humanism which neither denounces nor prescribes religious beliefs as such, but in accordance with the individualistic outset of this frame of ideas places Man - rather than e.g. God or gods - at the fulcrum.

Thus, any religion, ideology or science will inevitable have to be experienced, acknowledged or believed by man to become the basis of any life-experience or worldview. Whether one person's life or worldview is believed to revolve around God(s) or not is up to that person's own beliefs - but either way, man is at the beginning of the equation in a humanistic view.

Since man is not
one man, but all men, and because no two people are alike, man cannot be at the fulcrum of existence, unless this fulcrum is comprised of man's individual diversity.

By using the term panhumanism as a common denominator for humanistic implications of these basic principles, I wish to stress a humanism that calls for a pluralistic view on modern society as well as an individualistic view on man as the basis of cross-cultural understanding and respect in a globalized world.

For this reason man's individual diversity becomes the starting point of this particular humanism.

And for this reason also, the struggle for encouragement and respect of human and cultural diversity becomes a goal as well as a consequence of humanism.

Jeg betragter i og for sig Humanisme.dk som en del af mit forfatterskab, der stort set fra bog til bog udspringer af samme bestræbelse på at udfolde en sammenhængende humanistisk grundanskuelse, hvis rødder stammer fra renæssancen - som jeg har forsøgt at afdække idéhistorisk i bogen Renæssancen og humanismens rødder.

REL Men den lidt angrebslystne vignet øverst på siden til trods kan man naturligvis vanskeligt hævde, at humanismen (i nogen genuin forstand af ordet) har vundet frem de forgangne fem år.

I modsætning til nationalister, socialister og liberalister præger humanisters pen og papir (eller tastatur og hjemmeside) ikke i nævneværdig grad den kulturelle eller politiske dagsorden. Vi må med andre ord råbe højere i de kommende år.

Efter fem år er Humanisme.dk efterhånden blevet besøgt over 300.000 gange, men det fortæller naturligvis ikke så meget om antallet af forskellige besøgende. Hjemmesiden har ikke noget prangende dagligt besøgstal, men det har dog indtil videre været støt stigende år efter år - fra godt 25 på en gennemsnitsdag i 2001 til små 500 på en gennemsnitsdag i 2006.

Hvad fremtiden byder for Humanisme.dk, skal jeg ikke spå om, men hensigten er at fortsætte i samme spor som de foregående år. Det kan man så - alt efter synspunkt - tage som et løfte eller en advarsel.

Så jeg sadler atter min Kjæphest - med Christian Wilsters ord:

   Der er meget Rytteri
   Over verden vide;
   Ingen er for Kjæphest fri,
   Hver paa sin maa ride;
   Hver paa sin, og jeg paa min,
   Har du noget mod'et?
   Det skal glæde mig, er din
   Mere fuld i Blodet.

Rune Engelbreth Larsen
Den 3. august 2006