Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Marginalisering - fattigdom - kriminalitet - margina ...

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Fallitramte danskeres ejendele bortauktioneres ugentligt i Rødovre og vidner om et voksende antal sociale tragedier i det seneste tiår.

Udsættelser fra private boliger har været støt stigende i perioden 2002-2009: Fra 1.823 i 2002 til 3.762 i 2008 og med en prognose om at nå 4.160 i løbet af 2009 (kilde: Domstolsstyrelsen; 24timer, 8.10.2009).

Udsættelser foregår på den måde, at en lejer, der ikke kan betale huslejen, sættes på gaden af fogedretten. Det sker på den rituelt ydmygende måde, at fogeden symbolsk sætter en af boligens stole ud på gaden, og hvis ikke udlejeren dernæst selv fjerner sine ejendele fra ejendommen, sørger politiet for, at et flyttefirma gør det. Herefter har man to måneder til at tilbagekøbe sine ting (og betale for flytteomkostningerne m.m.), ellers kan flyttefirmaet uden videre sælge indboet gennem et auktionshus.

Det hører undtagelserne til, at familier har mulighed for at tilbagekøbe deres ting, men det hænder - men det er heller ikke engang en rar oplevelse ifølge auktionsleder Kim Egegaard: "Det sker en gang imellem, at folk kommer for at købe deres ting tilbage. Det er ret ubehageligt og sjældent til at tage fejl af, fordi tårerne vælter ned ad kinderne på dem. Men så hersker der altså en slags uskreven regel om ikke at overbyde dem." (24timer, 8.10.2009).

Alene for Svendborg Auktioners vedkommende kan Jan Helmer berette om en markant stigning: "Før havde vi måske en-to sager om året, mens vi i dag sælger tre-fire hjem om måneden, så jeg vil nærmest sige, at at vi oplever en eksplosion."

Lejernes Landsorganisation i Hovedstaden er ofte dem, der møder tragedierne lige på og hårdt, som sekretariatsleder Claus Højde kan fortælle: "Vi oplever mange mennesker, som står og græder ved receptionen. Vi kan juridisk ikke hjælpe, hvis folk ikke kan betale deres husleje, så ofte må vi bare klappe folk på skulderen."

Krisen kan mærkes, og blandt udsættelserne er der også velhavende, som er gået fallit, men tallene fortæller ikke om et pludseligt spring i antallet af udsættelser det sidste år under krisen - som nævnt er antallet derimod steget til mere end det dobbelte af niveauet i 2002 på ganske støt og stabil vis.

96 procent af de udsatte ender på gaden, fordi de ikke kan betale huslejen, konstaterer Socialrådgiverforeningens formand Betina Post - og tilføjer: "Kontanthjælpen er simpelthen ikke fulgt med det generelle prisniveau i samfundet. (...) Flere er i den situation, at de er nødt til at vælge mellem at spise mad eller betale husleje."

Det er ikke alene ansvaret for disse tals triste slagskygge, der hviler over VKO's epoke; det er også et tankevækkende udtryk for, hvor galt regeringen og Dansk Folkeparti griber sociale problemer og socialt relateret kriminalitet an.

Gad vide, om ikke Brian Mikkelsen og Pia Kjærsgaard burde prøve at overleve et par måneder på kontanthjælp eller starthjælp med ydmygende og håbløse tvangsaktiveringskrav og eventuelt opleve, at fogeden tømmer deres hjem for øjnene af børnene? Sandheden er jo, at disse politikere ikke har den fjerneste anelse om de reelle sociale tragediers virkelighed og konsekvenserne af regeringens årelange udhuling af mange marginaliserede familiers rådighedsbeløb.

Og gad vide, om socialt marginaliserede familier, der har prøvet den slags - eller befinder sig i farezonen - har ressourcer og overskud til at sørge for helt samme trygge opvækst som den velpolstrede ministerfamilie? Og gad vide, om ikke børn og unge, der har været ude for at se deres forældre bryde sammen, mens alle deres ejendele er hentet, er bare en smule mere tilbøjelige til at finde 'alternative indtægtskilder'? Og mon det gavner nogen, at de får hugget børnechecken, hvis de ikke magter at tvinge deres børn i uddannelse eller kan finde et job?

Jeg tror det ikke. Jeg tror, at VKO fodrer en ond cirkel. Social marginalisering fører til fattigdom, der fører til kriminalitet, der fører til social marginalisering. Straf, straf og atter straf til samfundets yderste periferi fører ikke til andet end at øge og hærde periferien, så yderligere sociale problemer og kriminalitetsmønstre opstår. Derefter kan politikerne så "konstatere", at der "må gøres noget" (yderligere) og strammer skruen endnu en omgang - og så videre.

At fjerne børnechecken er blot ét af mange idiotiske og kontraproduktive straffetiltag, der ene og alene gør tilværelsen værre for de grupper, der i forvejen lever på kanten.

Lige så symbolpolitisk som elektroniske fodlænker til 12-årige børn - og derfor såre heldigt for VKO, at TV2 Nyhederne præsenterede tiltaget ved at servere en gang ukritisk regeringsloyalistisk propaganda, idet man selvfølgelig havde fundet en mor, som ville "ønske", at hendes kriminelle søn dog havde været udstyret med en elektronisk fodlænke (7.10.2009, kl. 22).

Så sad den i skabet, og alverdens eksperter er sat til vægs, ikke sandt?

Imens kværner VKO-cirklens marginalisering uforstyrret videre på populistisk spin, mens vi venter på fodlænker til ti-årige, fjernelse af børnechecken for familier, hvis børn ikke laver lektier, og overvågningskameraer i boliger med familier på kontanthjælp.

Langt ude? Ja - men ikke længere ude i forhold til dagens politiske virkelighed, end 12-åriges elektroniske fodlænker, en kriminel lavalder på 14 år og fjernelse af børnechecken for at have arbejdsløse børn uden uddannelse var for ganske få år siden.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 8.10.2009Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 69

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 69

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 69

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 73

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 73

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/engelbreth09/e091008.php on line 73