Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Zentropa og humanismens Dannebrog

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Der har i den forløbne måned været et par vigtige tegn på, at humanismen endelig så småt begynder at manifestere sig. En bred frustration og skarp kritik af en stadig mere kynisk samfundsudvikling udtrykkes af initiativet Mobilisering.dk, der maner til humanistisk modstand landet over, og filmselskabet Zentropa er gået utraditionelt og aktivistisk til værks ved at "flage omvendt" i protest mod nationalismen og intolerancen, der har sat sig på Danmark.

Anders Lund Madsen var den eneste fra pressen, som dukkede op, da filmselskabet præsenterede dette tiltag, og når selv Lars von Trier og Zentropa i den grad kan blive forbigået af pressens tavshed, når de forsøger at slå til lyd for humanismen, er det måske ikke odiøst, at Minoritetspartiets humanistiske projekt ligeledes ignoreres.

Skønt Minoritetspartiet Grundlovsdag kunne fejre sin fireårs fødselsdag siden lanceringen under mottoet "Frihed til forskellighed", er partiet fortsat næsten "Danmarks hemmelige parti", fordi meget få er bekendt med vores eksistens.

Det har naturligvis dels den årsag, at vi ikke har savet hovedet af Den Lille Havfrue eller har kastet maling på statsministeren, men har begrænset os til at udvikle politiske programmer og deltage i diverse avisers debatter. Vi har fundet, at dette var den seriøse - nogle vil sige kedelige - måde at præsentere os på. Indtil videre.

Vi er imidlertid ikke mere blåøjede, end at vi godt er klar over, at end ikke gode ideer og politiske visioner har mange chancer i en presse-tid, der er præget af royale bryllupper og sensationalisme. Derfor skal vi da heller ikke udelukke, at det desværre kan blive nødvendigt at spille dét politiske spil, der satser på den mere spektakulære selviscenesættelse end på kampen om ideerne.

Men der er dog også grund til at spørge, hvorfor pressen i så udtalt grad negligerer partiet? Er der ud fra en seriøs og saglig journalistisk vurdering slet intet, der er værd at skrive om?

Manglen på en dækning af partiets landsmøde i TV2 og hos Ritzau og langt, langt de fleste dagblade er i det mindste ganske symptomatisk for denne tavshed.

Det er indlysende, at Minoritetspartiet må blive prioriteret lavt sammenlignet med partier i Folketinget, men pressens journalistiske (eller skulle man spørge: politiske?) prioritering er ikke desto mindre selektiv på en noget ubegribelig facon, så længe det skulle være aldeles journalistisk uinteressant, at der trods alt for første gang i over fem år er et nyt parti på stemmesedlen til næste folketingsvalg.

Er det f.eks. også helt uden nyhedsinteresse, at tidligere forbundsformand og folketingsmedlem, socialdemokraten Hardy Hansen direkte tilbyder at hjælpe Minoritetspartiet i valgkampen: "Såfremt I finder det fornuftigt at bruge en socialdemokratisk arbejdsmand i jeres valgkamp, vil jeg gerne give jer en hjælpende hånd"? At medlem af Borgerrepræsentationen for de radikale, Tanwir Ahmad kalder det "en historisk dag", at Minoritetspartiet er kommet på det politiske landkort, fordi han "håber og tror på, at Minoritetspartiet kan blive et talerør for de grupper, der ikke bliver tilgodeset i det danske samfund"? At hans tidligere partikollega, Babar Baig melder sig ud af de radikale og går ind i Minoritetspartiet? At Minoritetspartiet ligger i samarbejdsforhandlinger med Retsforbundet? Hvorfor mon? Pressen er ikke interesseret.

Er det helt uinteressant, at et nyt parti fravælger såvel liberalismen som marxismen til fordel for humanismen? At det f.eks. på linje med flere internationale tendenser reaktualiserer borgerlønsideen, blankt afviser hetzen mod etniske minoriteter, siger nej til tvangsaktivering og forsøger at skabe solidaritet mellem trængte samfundsgrupper samt mobilisere mennesker med en humanistisk indstilling og overskud til at kæmpe for andre end sig selv?

Et parti, blandt hvis medlemmer bl.a. befinder sig vidt forskellige mennesker med usædvanlig erfaringsbredde som f.eks. professor Niels I Meyer, ENARs formand, Bashy Quraishy, Indvandrerradioens talsmand, Souhail Ibrahim, kendte advokater som Helge Nørrung og Peter Hjørne, Ebba Bigler, der er kandidat til EU-parlamentet, den danske imam, Abdul Wahid Pedersen, samt en stribe aktive og engagerede deltagere i den offentlige debat i øvrigt?

Man har f.eks. altid kritiseret unionsmodstandere fra JuniBevægelsen for ikke at ville "tage et ansvar" i Folketinget, og nu er der så fremtrædende medlemmer fra denne bevægelse, der netop tilstræber dette gennem Minoritetspartiet - men det får ikke ét journalistisk ord med på vejen?

Hånden på hjertet: Er der virkelig ikke skyggen af journalistisk relevans i op til flere af ovenstående forhold? Ville en omtale af, hvad dette parti har til hensigt - hvad man så ellers måtte mene herom - ikke have været indlysende og oplagt ud fra en saglig, nøgtern journalistisk vurdering?

Er Minoritetspartiet da udsat for politisk betinget forbigåelse fra visse mediernes side? Den slags er jo upopulært at hævde, men det er dog en ubetvivlelig kendsgerning, at vi i snart to år er blevet udsat for censur af TV2 og Megafon i deres (og de fleste andre mediers og analyseinstitutters) blanke afvisning af at offentliggøre partiets eksistens i forbindelse med meningsmålinger.

Minoritetspartiet har jo heller ikke snablen i statskassen, så vi har ingen midler til valgkampagner og andre PR-stunts, som man f.eks. forventer, at de øvrige partier vil bruge ca. 200 millioner kroner på til det kommende folketingsvalg.

Vi må derfor håbe, at humanistiske tiltag også kan spredes ad anden vej - f.eks. Zentropas vej. Gid flere ville flage omvendt som symbolsk synliggørelse af, at den samfundsudvikling, der foregår i det politiske Danmark i dag, trænger til at blive vendt 180 grader.

Med Lars von Triers egne ord til Anders Lund Madsen i gratisavisen Urban: "Vi har befriet Dannebrog for nogle uheldige associationsværdier, vi har vendt det om og vil i fremtiden flage omvendt for at demonstrere vor modstand mod den nationalisme, intolerance og egoisme, der hærger vort land. Højrekræfterne tager altid flaget til sig. Det er så nemt. Men man kan godt være glad for sit land uden at være nationalist. Det er bare ikke nemt i øjeblikket. Det er derfor, vi gør det her. Det omvendte flag symboliserer de humanistiske værdier, som ikke mere signaleres med traditionel flagning, og vi opfordrer alle ligesindede til at gøre det samme!"

Opfordringen være hermed givet videre.

Minoritetspartiets ugebrev, 8.6.2004