Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Poesi i Operaen

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Din mave antog formen af en klode
Fra knoppen som lå foldet om et bloster
En himmel hvælvet højt omkring et foster
Der krummet sammen stille lå og groede

Søren Sørensen: »Tilegnelse«
Troldspejl og andre digte (2008)

Jeg var i Operaen i sidste uge til et finkulturelt show, hvor en række engagerede kunstnere indtog scenen på skift med både poesi og skuespil.

Den dansk-iranske digter og oversætter Arash Sharifzadeh Abdi, der debuterede som dansksproget digter i 2008 med digtsamlingen Kvasidansk, er en af hovedkræfterne bag Operaens poetiske arrangementer og lagde selv for med sine persiske inspirationer.

Og så var der ellers lagt op til et program med højt til loftet og store armbevægelser denne aften i Operaen, hvor jeg også selv havde æren og fornøjelsen af at deltage.

Der var Gordon Inc., som styrede showet og selv faldt ind med en hyldest til vort land:

Danmark jeg elsker dig, du er mit land
Du er min kvinde og jeg er din mand
Jeg har spist på dine kroer, sovet i dit skød
Du har skænket mig det liv
Der en dag bliver min død –

Der var Lars-Peter Olsen, som agerede digterisk skarpretter med ramsaltede rim og flersproget poesi. Der var Christine Kjærulff, Morten Ranum og René Sandberg, som stilfuldt læste op af Leopold von Sacher-Masochs Venus i pels og med enkle virkemidler forenede oplæsning og drama.

Og så var der Søren Sørensen ... Al præsentation turde vel være overflødig af denne store dansker årgang 1937, og dog er der måske en læser eller to, der ikke kender ham?

Digteren, billedkunstneren, forfatteren og oversætteren Søren Sørensen, der er formand for Selskabet Bellmann i Danmark og talsmand for Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark.

Søren Sørensen, der ikke blot kan kunsten at smede sonetter, men også ynder at forme de fineste villaneller efter svensk inspiration, hvilket der vist ikke er andre, der har gjort herhjemme.

Søren Sørensen, der øser gavmildt af verdens og kulturens skattekiste i sin seneste digtsamling, Troldspejl, og i hvis kyndige selskab vi besøger Guernica, Venedig, Frisco, Jenle, Nakskov Jazzklub og et utal af andre poetiske lokaliteter.

Søren Sørensen, der i Rom har set Peterskirkens kuppel ånde »Som en kvindes venstre bryst« og i Giza følt sin indre løve drømme om jagten:

Her kommer en evig strøm af
Appetitligheder langlårede piger
Modne skønne kvinder og øjne
I alle himlens farver fra morgengrønt
Over stormbrunt til middagsblåt og nattesort

Søren Sørensen, der blandt sine mange poetiske bedrifter ikke mindst har udført det herkuliske arbejde at oversætte Petrarcas sonetter, så de trods syv århundreders ælde både flyver og synger på smukt og ordret dansk, mens de blomstrer i al deres evige ungdommelighed.

Ja, den Søren Sørensen.

Her er en digter, der både er ven med Afrodite fra Fuur, fortrolig med Petrograd, kan vise rundt i Petrarcas have og tage Dante med til Roskilde – og som kan digte et foster i en mave, der rummer den evige gåde: »Din krop et digt som livet skrev i kode …«

Jo, Søren Sørensen var også på scenen i Operaen.

Nåja ... fik jeg nævnt den detalje, at det ikke var Mærsks Opera, der dannede ramme om dette poetiske arrangement for Feinschmeckere?

Nej, det var såmænd Operaen på Staden – en af Christianias kulturperler. Og arrangementet, der hedder »Poesi på Staden« var det syvende af slagsen, men bestemt ikke det sidste, så hold øje med programmet og und dig selv en tur i Operaen, når der bydes op til poesi. Og frem for alt – und dig selv et nærmere bekendtskab med Søren Sørensen, hvis han ikke allerede er blandt dine venner på bogreolen.

Rune Engelbreth Larsen
Politiken, 13.5.2010