I Pia Kjærsgaards seneste ugebrev hedder det bl.a. om Enhedslistens meget omtalte muslimske politiker, Asmaa Abdol-Hamid: »Hun har udtalt sig mildt sagt tvetydigt om registrerede partnerskaber – og indtil hun fik kniven på struben af sit parti, kunne hun ikke finde ud af at afvise dødsstraf.« (23.4.2007).
Gad vide, om Krarup nu har fået »kniven på struben« af sit parti?
Nyhedsavisen har nemlig fundet på at konfrontere Krarup med hans standpunkter til homoseksualitet og dødsstraf, og det kom der endnu et kapitel i Asmaa/Krarup-sagaen ud af. Om dødsstraf udtalte Krarup sig omtrent så forbeholdent, som flere tidligere muslimske politikere, men som de altså i modsætning til Krarup har fået deres politiske karriere ruineret på baggrund af: »Jeg kan ikke afvise, at der i fremtiden opstår en situation, hvor man vil genindføre dødsstraf. I 1930'erne var man imod, men efter Anden Verdenskrig fandt man det nødvendigt at genindføre den.« (Nyhedsavisen, 26.4.2007).
Personligt mener jeg, at dette er en ret ukontroversiel og nøgtern udtalelse (selv om jeg er uenig) - det ekstreme er, at det skal gøres til genstand for vild opstandelse, når muslimer ikke vil afvise, at der kan findes meget hypotetiske situationer, hvor de ikke kan afvise dødsstraf, til trods for at de samtidig går imod dødsstraf verden over og afviser nogen sinde at ville indføre dødsstraf i Danmark (i modsætning til Krarup!).
Hvad Dansk Folkepartis partileder også glemte at tage højde for, da hun langede ud efter Asmaa Abdol-Hamid i sit ugebrev, var, at Søren Krarup ikke bare adskillige gange har udtalt sig betydeligt mere problematisk om homoseksuelle end Asmaa Abdol-Hamid, men tillige direkte hadefuldt.
Nyhedsavisen har skrabet i overfladen i denne side af Krarups standpunkter, hvorfor jeg i dag udsendte denne supplerende pressemeddelelse:
PRESSEMEDDELELSE
Rune Engelbreth Larsen |
Dansk Folkepartis top har haft travlt med at lægge afstand til Krarup. Først var Peter Skaarup på banen under dagens folketingsdebat og udtalte: »Jeg tager afstand fra de udtalelser. Jeg synes ikke, de er fornuftige.« (jf. Ritzau, 26.4.2007).
Sjovt nok karakteriserede han Krarups udtalelser som udtryk for »soloholdninger«. Det er altså OK for en kristen politiker at have »soloholdninger« om dødsstraf og homoseksualitet i Dansk Folkeparti, mens det er himmelråbende forargeligt, hvis der blot er mistanke om, at en muslimsk politiker i et andet parti har det.
Dernæst kom Pia Kjærsgaard på banen: »Der er mange af vores medlemmer, som har udtalt sig utrolig klodset i den seneste tid. Det er fuldstændig uacceptabelt. Derfor har jeg på et gruppemøde indskærpet, at det vil være rigtig, rigtig klogt at tænke sig om, inden man åbner munden i den nærmeste fremtid. Det hjælper ikke at komme med lange søforklaringer bagefter.« (Nyhedsavisen, 26.4.2007).
Og så måtte endog Louise Frevert holde for og erkende, at hun var »irriteret« over Krarup. I et interview med Nyhedsavisen, hvor hun balancerer på en knivsæg, udtaler hun bl.a.:
- Hvad er jeres officielle holdning til ligestilling homoseksuelle?
Interview af Knud Brix |
Ingen tvivl om at sagen om Asmaa Abdol-Hamid har udviklet sig til én af de 10-20 væsentligste omdrejningspunkter i de seneste 5-10 års kulturkamp, hvor et væld af aspekter krydses og konfronteres i forhold til dansk politik, nationalisme, integration, islam, feminisme, ytringsfrihed, partidisciplin, dødsstraf, minoritetspolitik osv. osv.
Derfor har sagen fyldt meget de sidste par uger på Humanisme.dk - og det er ikke slut endnu, eftersom der er afsendt flere indlæg til pressen, som også vil blive offentliggjort her.
Mona Sheikh blev slagtet i en lignende inkvisitorisk hetz for år tilbage, som det er gået med så mange muslimske politikere (f.eks. Tanwir Ahmad og Sherin Khankan) på grund af pressens og partiernes dobbeltstandarder, ifølge hvilke muslismske politiere skal stå til ansvar for hvad som helst, som andre muslimer verden over har foretaget sig, og endvidere skal krydsforhøres på en måde, som man aldrig ville gøre med en kristen kandidat.
Rune Engelbreth Larsen
26. april, 2007