Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

TV2 som magtens beskyttende hånd

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Politikens ATS bragte for få år siden følgende lille satiriske snit om TV2 Nyhederne: Da Michael Kristiansen har valgt at søge nye udbetalinger i Danske Bank, er der en stilling ledig som spindoktor i Minimalstatsministeriet. Arbejdet består i at holde pressen desorienteret om minimalstatsministerens gøren og laden, herunder instruere Svenning Dalgaard om, hvad han skal sige i TV2 Nyhederne.

Det er sjovt, men det rummer selvfølgelig også en afgørende brod. Gang på gang er det tydeligt, hvorledes TV2 agerer regeringsloyal mikrofonholder og i visse tilfælde sågar fungerer som en direkte eller indirekte aktivistisk støtte af regeringen og Dansk Folkeparti.

Naturligvis er kanalen ikke en ny version af Pravda, og naturligvis bringer man regeringskritiske historier, men alt for hyppigt kunne visse indslag lige så godt være instrueret i 'Minimalstatsministeriet' - for nu at referere til ATS's navngivning af Statsministeriet i Anders Fogh Rasmussens tid.

F.eks. har forfatteren Kirsten Thorup kritiseret, hvordan TV2 News lod et ukommenteret klip med et Pia Kjærsgaard-statement cirkulere flere gange under dagens sendeflade. Uden modspørgsmål docerede hun her, at "de" ikke er her for vore "blå øjnes skyld, men for at lave terror", som en slags båndsløjfe, den dag Kurt Westergaard var blevet overfaldet af en mand af somalisk herkomst.

Dermed blev hun løftet til en integreret del af sendefladen frem for blot at være et emne for diskussion og journalistik, og signalerede med sit upræcise "de", at somaliere eller indvandrere over en bred kam udgør en terrortrussel mod det danske samfund.

Og hvem husker ikke TV2's iscenesættelse af den ikke-eksisterende indvandrerbande Triple A? Ikke den eneste gang, at indvandrerkriminalitet helt ukritisk blæses op, som var det Dansk Folkepartis pressetjeneste, eller at myndighedernes vinkling ukritisk og tendentiøst overtages i terrorsager. Eller TV2's tidligere nævnte Svenning Dalgaard, der under karikaturkrisen 'dækkede' historien om arabiske kritikere af den danske regerings håndtering ved at karakterisere dem som "stjernetyderne i de arabiske lande", der forsøgte at "finde hår i suppen".

Eller for at tage et nyere eksempel, som Erik Valeur har hudflettet i en kritisk analyse - mikrofonholderiet over for den historiske præventive masseanholdelse under klimatopmødet, som TV2's nyhedschef Michael Dyrby kaldte intet mindre end "eksemplarisk".

Valeur skrev: "Jeg så en dækning, der var utrolig følgagtig. Politiet mishandlede hundredvis af uskyldige borgere, og TV2 kunne naturligvis have rullet det store skyts frem - som man gør i mange andre, langt mindre sager - i stedet blev Per Larsen båret i guldstol hen over skærmen tre dage i træk. Per Larsen blev båret i guldstol hen over skærmen tre dage i træk." (Politiken, 28.12.2009).

Eller da TV2 Nyhederne for nylig forvandledes til DF2 Nyhederne i sagen om Hamid El Moustis ligegyldige SMS og den fuldkommen ensidige promovering af en udtalt Pia Kjærsgaard-fans hyldestvideo til Kurt Westergaard

For slet ikke at nævne de talrige gange, hvor Dansk Folkepartis Peter Skaarup optræder i rene mikrofonholder-interviews.

Og når så der endelig er optræk til regeringskritik, der kan have magtpolitiske konsekvenser, som da Kaare R. Skou tillod sig at røbe (hvad enhver kritisk journalist med viden herom burde røbe - og belønnes for at afdække), at det var en kilde i Forsvarsministeriet, der selv lækkede fortrolige oplysninger om udsendelsen af danske jægersoldater til Irak i 2007 – så sendes han gudhjælpemig på ufrivillig 'ferie' af TV2.

For den går ikke, vel? En sag, der kunne være udslagsgivende for at afsløre magtmisbrug, lukkes og vogtes nidkært af TV2 i en fuldkommen misforstået påberåbelse af 'kildebeskyttelse', der blot skal redde røven på den, der står bag et af de værste eksempler på spin i magtmisbrugets tjeneste.

I den aktuelle sag viser det sig endog, at TV2 har ageret som en bevidst del af magtens spin. TV2 holder nemlig ikke blot hånden over magtmisbrug, men lader sig bruge og misbruge til at viderebringe usandheder, velvidende at de er usandheder.

Som Michael Jeppesen kort, klart og præcist underbygger i et blog-indlæg, bragte TV2 Nyhederne fuphistorien om, at oplysningerne i sagen kom fra et fortroligt møde i Udenrigspolitisk Nævn, selv om TV2 altså vidste, at kilden var en anden - men som man ikke vil ud med.

TV2's nyhedschef Michael Dyrby optræder dermed som regeringens mand i en altafgørende sag - på det, der skulle være en uafhængig public service kanal.

Det er ikke kildebeskyttelse - det er ene og alene utilsløret regeringsbeskyttelse.

Rune Engelbreth Larsen
Blog: Engelbreth, Politiken.dk, 9.3.2010