Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Vi anmelder | 66 danskere

DER ER GRÆNSER FOR FORAGT Udprint

Af Flemming Chr. Nielsen

Vi anmelder Birthe Rønn Hornbech (V) har udviklet et særligt talent for at være Venstres moralske samvittighed. Hun er så at sige partiets reklamesøjle for humanisme, frisind og andet godt. Når de i regeringspartiet Venstre gribes af magtens arrogance, så støjer Birthe Rønn Hornbech. Godt nok støjer hun kun kortvarigt. Men den slags huskes, og det giver stemmer fra baglandet.

Også jeg var engang tæt på at lade mig forføre af Venstres moralske sirene. Men nu har jeg et par gange her i avisen bedt hende forklare, hvorfor hun ustandselig lamenterer over, at 66 borgere har meldt otte fremtrædende medlemmer af Dansk Folkeparti til politiet. Det har vi gjort på grund af udtalelser, vi opfatter som kvalmt racistiske.

Men se, om Birthe Rønn Hornbech overhovedet vil svare. Uanfægtet bliver hun tværtimod ved med at male landets aviser til med påstande om, at anmeldelsen er et trick, at vi har forhåndsannonceret tricket i avisen, og at direktøren for det politiske akrobatnummer hører til på den yderste venstrefløj. Den slags er givetvis manna fra Himlen for Venstres vælgere, og et dementi nytter øjensynligt ikke. Jubelen i Venstre vil i hvert fald ingen ende tage, når Birthe Rønn Hornbech konkluderer, at »det er en uskik at melde dem, man er uenig med, til politiet«.

Da regeringspartiernes moralske gallionsfigur således har stadfæstet, hvad der bør være universel skik og brug, skal vi partiløse, outsidere og originaler ikke komme og modsige hende.

Lad mig alligevel repetere sagens substans. Den er, at de otte fra Dansk Folkeparti udtaler sig om muslimske medborgere på en måde, der i parallelle sammenhænge er velkendt fra Europas lidt ældre historie. Lad mig undgå det mest oplagte eksempel og i stedet henvise til, at man i oplysende, men nok ikke meget læste afhandlinger (her i landet af blandt andre teologen Øyvind Foss) kan orientere sig om, hvordan man dengang forholdt sig til eksempelvis de åndssvage, de psykisk syge, de asociale og de på andre måder norm-afvigende, som ikke hørte hjemme på »Guds ager« (udtrykket er opfundet af en kristen læge).

Mit spørgsmål til Birthe Rønn Hornbech var og er derfor stadig, om det også dengang ville have været en uskik at melde dem, man er uenig med, til politiet - så længe, der var et politi til at modtage en anmeldelse. Eller anderledes og helt præcist formuleret: Hvis otte offentlige personers udtalelser nu ikke handlede om muslimer som aktuel prügelknabe, men om de åndssvage, de psykisk syge, de asociale og så videre, ville det så også være en uskik at melde dem? Er der i de tilfælde grænser for, hvad man efter Birthe Rønn Hornbechs mening kan tillade sig over for de magtesløse, og må den grænseløse foragt kun udtrykkes i forhold til muslimer?

Kristeligt Dagblad, 1.12.2006

>> VI ANMELDER - INITIATIV TIL AFPRØVNING AF RACISMEPARAGRAFFEN