Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Vi anmelder | 66 danskere

DERFOR BLEV DF ANMELDT Udprint

Af Ebbe Preisler

Vi anmelder Den, der tier, samtykker. Jeg er blandt anmelderne af visse personer i DF for racistiske udtalelser. Jeg er det, fordi der er blevet for stille i Danmark, for lidt rettidig omhu i protesten mod den tone, der er blevet om ikke bredt accepteret, så i hvert fald omgivet af den stilhed, der godt kan forveksles med samtykke.

Jeg var i 1981 med til at skabe filmen 'Din nabos søn', der viste, hvordan man i Grækenland under juntastyret omkring 1970 skabte torturbødler ud af håndplukkede værnepligtige. Fælles for disse var en autoritær baggrund, der i løbet af en modbydelig træningsperiode kunne udnyttes til at skabe et had til »nationens fjender«, der ville undergrave landet med de stolte traditioner. Et dem-og-os-motiv kunne man roligt sige.

Når lægen Gorm Wagner og instruktørerne Jørgen Flindt Pedersen og Erik Stephensen var rundt og debattere filmen, ledte de efter danske paralleller til dette »lydighedens dilemma«: Hvornår sætter du foden i døren, koste hvad det vil, og siger nej?

Et af de mest slående eksempler, de fandt, var sammenligningen med besættelsen af Shiønning og Arvés gummifabrik på Nørrebro – eller rettere med den aktion, politiet blev sat på for at rydde bygningen. Aktivisterne havde forskanset sig og ødelagt trapperne til 1. sal, hvor de opholdt sig. De menige politifolk blev linet op vendt mod bygningen. Og for første gang i dansk politihistorie kastede indsatslederen nu tåregasgranater ind ad vinduerne til besætterne. Da de ikke kunne komme ud ad dørene, søgte de mod vinduerne, hvor flere var i fare for at falde ud og slå sig fordærvet.

'Din nabos søn' blev med det eksempel ikke en bøddel i et fjernt land, men dén unge politimand, der står tavs og afventende i geleddet og ikke går frem for at hjælpe mennesker, det er ved at gå galt for. Han administrerer lydighedens dilemma på sin måde – han forholder sig passivt.

Det er ikke godt nok at opføre sig som en pæn dreng, der dukker hovedet. Og sådan har vi i årevis optrådt over for de DF-ledere, der billedligt talt har smidt tåregas ind i en nærmest forsvarsløs gruppe.

Det er al ære værd, at statsministeren tager på rundrejse og taler integration. Bestemt. Selv om det unægteligt smager som en kølig mundfuld af spindoktorernes seneste master brew. Men det ville klæde ham, hvis han også utvetydigt og vedvarende havde lagt afstand til udtalelser af den art, vi har anmeldt til retsforfølgelse – og til de bagved liggende holdninger. Når visse personer i regering og støtteparti maler ordet »integration« op med meterhøje bogstaver, får man desværre den opfattelse, at den først er lykkedes, når ethvert originalt karaktertræk er ausradiert.

Det er på høje tid, vi får trukket en streg i den danske muld, ikke af hensyn til kammertonen, men af hensyn til de grundlæggende værdier, der netop tales så meget om.

Danmark skal brandes, synes statsministeren. Det, der for tiden dækker bedst, synes jeg, ville være »the smart country«, for smart betyder både klog på en positiv måde og udspekuleret i en mere opportunistisk retning. Men jeg ville hellere tale om »the human space«, som ville omfavne både højskoler, velfærd, social rummelighed og meget andet.

Måske er begge dele dækkende, og så bliver det endnu vigtigere at vedtage, at racistiske udtalelser af et flertal ikke anses for at være smarte – det flertal, der i sin tid vedtog en lov mod racisme, der stadig er gældende.

Jyllands-Posten, 27.11.2006

>> VI ANMELDER - INITIATIV TIL AFPRØVNING AF RACISMEPARAGRAFFEN