Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Vi anmelder | 66 danskere

KRARUPS GRIMME SPROG Udprint

Af Egon Clausen

Vi anmelder Søren Krarup er blevet meldt til politiet for at have udtalt sig i strid med racismeparagraffen. Han har udlagt det som et bevis på, at kulturradikalismen og islam går hånd i hånd. Sikke noget sludder. Med en uendelig strøm af skrækslagne ukvemsord hamrer han løs på selvopfundne fjender, men han ligner faktisk de muslimske fundamentalister, som han bekæmper.

Ligesom dem mener han, at vi er ude i en kosmisk kamp mellem det gode og det onde, ligesom dem mener han, at vi skal vende tilbage til et værdigrundlag. Ligesom dem har han udnævnt sig selv til redningsmand for sit folk, og ligesom dem kan hans ord vise sig at føre til fordærv.

De er nemlig ikke spor uskyldige. At ord kan gøre ondt, har man mange triste eksempler på. Nogle af de værste fortæller Slavenka Drakulic om i sin bog »De ville ikke gøre en flue fortræd«. Den handler om de jugoslaviske politikere og militærfolk, der er sat under anklage ved krigsforbryderdomstolen i Haag. De har begået frygtelige misgerninger.

Slavenka Drakulic undskylder dem ikke, men hun gør opmærksom på, at forud for deres forbrydelser var der nogle ord. Krige begynder nemlig ikke med bomber, men med ord og her kan digtere, journalister og historikere vise sig at være nyttige. Med deres ord kan de konstruere en fjende eller grave en gammel fjende frem og præsentere ham som en aktuel trussel, og når tilstrækkeligt mange af deres landsmænd er overbevist om denne trussels eksistens, kan krigen begynde.

Det var, hvad der skete i det tidligere Jugoslavien. Her var der intellektuelle, der var lige så serbisk-nationalistiske, som Søren Krarup er dansk-nationalistisk. Stuerene var de ikke, men ved hjælp af interne magtspil trængte de sig frem og forurenede lidt efter lidt den offentlige debat med deres dæmonisering af andre folkeslag og religioner. Dermed banede de vejen for en krig, der kom til at kræve omtrent to hundrede tusinde menneskeliv, og som drev to millioner mennesker på flugt.

»Når jeg tænker efter, er jeg stadig vred på mig selv,« skriver Slavenka Drakulic. »Kunne krigen virkelig snige sig ind i vores liv, langsomt og listende som en tyv? Hvorfor gjorde vi ikke noget for at forhindre det? Var vi forheksede?« Det samme spørgsmål må vi stille os selv, når vi møder den grove retorik fra Søren Krarup og hans medløbere. Lader vi os forhekse af deres påberåbelse af ubegrænset ytringsfrihed? Kan vi ikke se, at den måske blot er et skalkeskjul for deres behov for at dæmonisere andre?

Intellektuelle har ordet i deres magt, og derfor har de et særligt ansvar for at omgås dem med betænksomhed. At bede dem være varsomme med valget af ord er ikke det samme som at begrænse ytringsfriheden.

Berlingske Tidende, 5.11.2006

>> VI ANMELDER - INITIATIV TIL AFPRØVNING AF RACISMEPARAGRAFFEN