Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Værdibattle: Flemming Rose vs. Rune Engelbreth

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Under festivalen Golden Days: 1700-talleti København skal jeg og advokat Merethe Stagethorn [blev erstattet af Trine Pertou Mach. REL] debattere ytringsfrihed og tolerance med Flemming Rose og Ditlev Tamm tirsdag den 21. september kl. 16-18. Det foregår i Medicinsk Museion, Bredgade 62, 1260 København K.

Iscenesættelsen er imidlertid fortegnet, som om jeg og Stagethorn alene taler for tolerance og Rose og Tamm alene for ytringsfrihed - en sådan distinktion er absurd.

Over for arrangørerne har jeg derfor understreget, at jeg ikke forsvarer tolerance i kontrast til ytringsfrihed, men ytringsfrihedens og tolerancens uundgåelige og nødvendige parløb. Hvis ikke ytringsfrihed og tolerance går hånd i hånd, undergraves både ytringsfriheden og tolerancen. 'Ytringsfrihedsargumentet' er i de senere år blevet misbrugt til at heroisere propagandistiske dagsordener, der stigmatiserer indvandrere i almindelighed og muslimer i særdeleshed ved at tilskrive dem et negativt generaliserende trusselbillede. Det er i disse tilfælde ikke 'tonen', den er gal med - det er substansen, der forvrænger og manipulerer med virkeligheden.

Tolerance handler ikke om at være enig, men om at tolerere lige rettigheder for forskellige mennesker i et samfund. Med Hal Kochs ord: »Hvis retten blot er det, som flertallet kan 'sjakre' sig til enighed om og påtvinge mindretallet, er der jo ingen grund til at tale så stærkt om 'retsbevidsthed' og 'retsstat' og 'retssikkerhed'. Og så er der jo heller ikke grund til at forarges alt for meget over, at det i andre stater i stedet er mindretallet, der påtvinger flertallet sine interesser.«

Alt sammen i øvrigt meget mere udførligt udfoldet i bogen Oplysning og tolerance - arv og aktualitet, der udkom i 2009.

Rune Engelbreth Larsen, 19.9.2010