Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Danske soldater ud af Afghanistan

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Tale til demonstration på Kultorvet i København, den 6. september 2010:

I 1994 hørte den i dag så forkætrede Taleban-leder Muhammed Omar, at en afghansk hærleder havde bortført to teenagepiger, kronraget dem og voldtaget dem i en militærlejr. Omar gik til angreb på lejren sammen med 30 unge, der blot rådede over 16 rifler, men det lykkedes dem at befri pigerne og erobre lejrens våben og ammunition.

På et halvt år blev den lille gruppe til 12.000 talebaner, primært afghanske og pakistanske studerende, og inden et år kontrollerede de over en tredjedel af Afghanistans provinser. I september 1996 erobrede Taleban hovedstaden Kabul, og snart var et af de mest totalitære regimer i historien en kendsgerning. Kvindeundertrykkelse i ekstrem skala, krænkelser af frihedsrettigheder og blodig brutalitet blev redskaberne for den bevægelse, der muligvis begyndte som en aktion imod nogle svært bevæbnede voldtægtsforbrydere i 1994.

De første til at kritisere Talebans kvindeundertrykkelse var Iran. Vesten og Israel forholdt sig derimod fuldkommen tavse, da talebanerne begyndte at smide piger ud af skolerne, og både den amerikanske efterretningstjeneste CIA og den pakistanske efterretningstjeneste ISI anså i midten af 1990'erne det nye regime som en anvendelig faktor i regionens spegede stormagtsspil. Ikke alene havde USA i 1980'erne forsynet mujahedinerne i landet med læssevis af våben til at bekæmpe Sovjets besættelsestropper, men både Israel og USA betragtede nu talebanerne som en kærkommen modvægt imod Iran, der i lighed med bl.a. Tyrkiet og Rusland støttede oprørerne imod Taleban.

Desuden var amerikanerne ualmindelig interesserede i de kolossale olie- og gasforekomster i Centralasien, for hvilke Afghanistans placering er af stor vigtighed. Allerede i midten af 1990'erne støttede USA af samme grund et amerikansk olieselskabs planer om en gigantisk rørledning tværs gennem Afghanistan.

Det var med andre ord først med Osama bin Ladens etablering i Afghanistan og amerikanske feministers kritik af Talebans kvindeundertrykkelse, at den amerikanske politik ændrede sigte i slutningen af 1990'erne.

Som så ofte før har USA og Vesten med andre ord bidraget stærkt til at udruste og støtte et undertrykkende regime, hvorefter det imidlertid er løbet løbsk og siden har kostet astronomiske udgifter og blodige og materielle tab at forsøge at rulle fadæsen tilbage. Med støtte fra CIA er den ene ekstremistiske bevægelse efter den anden blevet stimuleret økonomisk og politisk i 1980'erne og op til midten af 1990'erne - vi og vore allierede har med andre ord SELV bidraget betydeligt til at skabe og opretholde totalitære bevægelser og regimer, som vestlige politikere så siden bruger som undskyldning for at gå i krig.

Hvis de da ikke tjener som 'undskyldning' og 'anledning' til at stigmatisere islam og skære alle muslimer over én kam i den dæmoniseringens retorik og politik, der vinder stadig større udbredelse.

Afghanistan betaler den største pris for årtiers hyklerisk militærpolitik. I et kvart århundrede har den ene eller anden krig og borgerkrig hærget landet, og de amerikanske og danske troppers tilstedeværelse har ikke formået at rette op, men tværtimod forøget kaosset med tusindvis af dræbte civile som følge.

Hvem er de ansvarlige for disse døde danske soldater og afghanske civile? Det er selvfølgelig først og fremmest Taleban, men afgjort også indirekte de politikere, der insisterer på at fastholde danske soldaters tilstedeværelse, selv om flere og flere kommer hjem i kister eller som krøblinge med svare psykiske problemer. Selv om vi for første gang i nyere dansk historie har fået et alvorligt problem med danske krigsveteraner. Og selv om vi årligt smider milliarder af kroner ned i et krigshul, der forværrer situationen frem for at bygge op og bygge bro, hvor det trods alt kan lade sig gøre.

Taleban er et rædselsregime, lad der ikke herske tvivl om dét. Men de danske og de amerikanske troppers tilstedeværelse er ikke en del af løsningen; de er desværre en del af problemet.

Hver dag danske soldater bliver i Afghanistan, dør eller kvæstes flere danske soldater. Hver dag vestlige soldater bliver i Afghanistan, dræbes og lemlæstes flere civile afghanere af vestlige bomber. Hver dag, vestlige soldater bliver i Afghanistan, styrker vi Taleban.

Derfor mindes vi i dag de faldne. Både danskere, afghanere og irakere.

Derfor er Talebans fremmeste støtter i Danmark de politikere, der lader soldaterne og afghanerne i stikken ved at fortsætte en udsigtsløs krig. Derfor skal de danske soldater trækkes ud nu.

Rune Engelbreth Larsen, 6.9.2010