Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Jydske Vestkysten: Antimuslimske paralleler til antisemitismen

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Jesper Langballe er blevet politianmeldt af Hørsholms tidligere konservative borgmester Uffe Thorndahl for de negativt generaliserende udtalelser, han har fremsat om muslimer, og flere fremtrædende borgerlige har meldt sig ud af Trykkefrihedsselskabet oven på Lars Hedegaards påstande om, at muslimske fædre over en bred kam voldtager deres døtre.

Apropos diskussionerne om Lars Hedegaards og Jesper Langballes stigmatiserende udtalelser om muslimer har Jydske Vestkysten bragt en større artikel om de mulige paralleller mellem vor tids antimuslimske retorik og nazisternes antisemitiske propaganda, hvor Joachim Lund, Henrik Jøker Bjerre, Niels Kraus-Kjær, Lotte Hansen og undertegnede kommenterer tendensen:

- Dansk Folkeparti er på ingen måde et nazistisk parti, men deres retorik gør brug af så brede og negative generaliseringer, at virkemidlerne er ganske parallelle med dem, vi kender fra den antisemitiske propaganda i 1920ernes og 1930ernes Tyskland. At kalde islam for "pest", som både Jesper Langballe og Søren Krarup har gjort, er en typisk metafor, som nazisterne brugte om jødedommen, siger Rune Engelbreth Larsen til Jydske Vestkysten.

Og han er ikke alene om at have denne holdning. Siden Jesper Langballes debatindlæg i Berlingske Tidende i sidste uge, hvor han blandt andet anklagede muslimske fædre for at slå deres døtre ihjel eller lade dem blive voldtaget af deres onkler, er det fra flere sider blevet bemærket, at Dansk Folkepartis ytringer om muslimer kan sammenlignes med nazisternes antijødiske propaganda. (...)

Joachim Lund er Ph.D. og historiker med speciale i dansk politisk kultur. Han mener, i tråd med Uffe Thorndahl, at ser man bort fra Holocaust, så kan man sagtens sammenligne den retorik, som blev brugt af nazisterne med Dansk Folkepartis:

- Jeg mener, der er klare paralleller mellem det, der foregår i øjeblikket og til Nazi-Tyskland, hvor der skete en stigmatisering af jøderne med klare populistiske formål: Også nu udpeger man en bestemt befolkningsgruppe og pådutter den en masse ting, som ikke har hold i virkeligheden, forklarer Joachim Lund, som til daglig er lektor ved Copenhagen Business School. (...)

Heldigvis har der været en lang periode efter krigen, hvor vi var prægede af erfaringerne fra Holocaust, hvor den slags angreb på enkelte befolkningsgrupper var ildeset. Men at det pludselig er blevet stuerent at have et regeringsbærende parti, der udtaler sig sådan om sine medmennesker, har vi ikke set før nu, mener Joachim Lund, som får støtte i sine holdninger fra filosof Henrik Jøker Bjerre.

- Dansk Folkeparti tillægger enhver muslim en bestemt, teologisk essens. Derfor synes jeg sagtens, at man relativt ukontroversielt kan sige, at de har den evige muslim, som nazisterne havde den evige jøde, siger Henrik Jøker Bjerre, der er Ph.D. i filosofi og videnskabelig assistent på Idehistorie ved Aarhus Universitet. (...)

- De befinder sig på et metafysisk plan, hvor man ikke argumenterer med statistikker og konkret viden. Derfor kan man aldrig indhente Dansk Folkeparti. De giver udtryk for, at de har adgang til en hemmelig viden om, at der er noget galt med muslimer, som andre ikke kan argumentere imod. (...)

Den politiske kommentator Lotte Hansen har bemærket, hvordan tonen i dansk politik over for muslimer er blevet skarpere og skarpere. At ingen tidligere har turdet irettesætte Dansk Folkeparti for at føre an med denne hårde tone, skyldes blandt andet, mener Lotte Hansen, at daværende Poul Nyrup Rasmussen for snart ti år siden tabte på at sige, at Dansk Folkeparti ikke er et stuerent parti. (...)

Niels Krause-Kjær er journalist og politisk kommentator for blandt andre Berlingske Tidende. Han synes, det er forkert at smide nazi-kortet om Dansk Folkeparti. Det giver nogle associationer, som ikke har nogen relevans for dansk politik i dag:

- Det har ikke noget at gøre med, om hvorvidt man ryster på hovedet over de ting, der bliver sagt. Men det er ikke en fair sammenligning, slår han fast, men tilføjer så samtidig, at han i høj grad mener, at Dansk Folkeparti er alt for generaliserende, når de omtaler muslimer:

Det, Dansk Folkeparti gør, er ødelæggende for debatten, fordi det bliver så skingert og generaliserende. Men at hive det bagtæppe ned, der hedder 1930erne, mener jeg er helt forkert, siger Niels Krause-Kjær. (...)

Rune Engelbreth Larsen understreger, at Dansk Folkeparti ikke kun er islamkritisk for stemmernes skyld:

- Partiets toppolitikere mener naturligvis, hvad de siger. Det er ikke bare en valgstrategi. Det er såmænd et ganske ærligt parti, og derfor ser du heller aldrig Krarup eller Langballe tage afstand fra det, de selv har sagt, eller trække noget tilbage. Til nøds kan de presses til at sige, at de er blevet misforstået, eller at de har udtrykt sig lidt "kluntet", som Langballe sidst har indrømmet, men indholdet i udsagnene får jo lov til at blive stående uberørt, og derfor bevares propagandaeffekten altid til det sidste, siger Rune Engelbreth Larsen.

Jydske Vestkysten, 31. januar 2010

Læs også: Antisemitiske og antimuslimske propaganda-mekanismer

Rune Engelbreth Larsen, 3.2.2010Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 76

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/bottom.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 76

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/bottom.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 76

Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 80

Warning: include(http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 80

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://www.humanisme.dk/include/googleanalytics.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/humanisme.dk/public_html/logbog/log165.php on line 80