Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Omar Marzouk - ikke kun for sjov

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

... Humor er mange ting, men er det 'kun for sjov', er det sjældent særlig sjovt, synes jeg.

Siden stand-up-bølgen for alvor brød igennem i Danmark i 1990'erne, har landet fået snesevis af 'nye' komikere, der mest af alt synes, at humor skal handle om "pik og kusse", gerne iblandet nogle mere eller mindre vellykkede stereotype parodier på kønsroller.

Nogle komikere skiller sig heldigvis mere ud end andre. Anders Matthesen er fænomenal, og Jonatan Spang er forrygende. Casper Christensen og Frank Hvam er næsten ovre i Gøg og Gokke-genren med Klovn, som desuden er et pragtfuldt tidsbillede på godt og ondt.

Jeg må dog indrømme, at jeg ikke har så meget tid til at følge med, men har også oplevet perler af Jan Gintberg, Simon Jul, Brian Mørk, Rune Klan og Mick Øgendahl, for nu at nævne nogle.

Få komikere er imidlertid politiske. Ikke, at jeg foretrækker politisk humor frem for så megen anden, blot at denne genre åbenlyst er blevet stadig sjældnere det forgangne tiår.

Den tunge dyne af ufrivillig regeringsloyalistisk tamhed og tavshed har med andre ord også ramt hovedparten af de hjemlige komikere, hvis 'samfundskritik' gerne skal møntes på minoritetsgrupper for at være sjov i dag - så er man "modig". Og er endelig VKO genstand for spas og satire, er det ofte uden reel politisk brod.

Der er ingen Jon Stewart i dansk tv, og hvis en sådan dukkede op, ville public service-kanalerne sikkert ikke turde sende ham.

Én af undtagelserne er dog Niels Hausgaard, der er sin helt egen genre: en syleskarp politisk og menneskelig iagttager - og en lun kunstner på samme tid.

Og så er der Omar Marzouk. Jeg mindes ikke at have set megen komik eller humor fra hans side, uden at der har været dybere samfundsrelevante pointer, og han er også én af de få, der kan være politisk skarp og menneskeligt imødekommende på samme tid, f.eks. Krig, terror & andre sjove ting (2004) og Ny Filionggonggong (2008).

Men han er mere - Marzouk er tillige en fremragende klummeskribent på MetroXpress, og det var egentlig dét, der fik mig til at nedfælde ovenstående alt for sparsomme introduktion. En særlig klumme har nemlig gået sin velfortjente sejrsgang på Facebook og blandt en række bloggere.

Der er tale om en kommentar til den megen omtale, som psykolog Nicolai Sennels har opnået med sin pseudofaglige bog fra Trykkefrihedsselskabet, Blandt kriminelle muslimer. Marzouks klumme bærer titlen Blandt kriminelle kristne:

Endnu et sindssygt skyderi har fundet sted. Denne gang ikke på Nørrebro, men i Guds eget land, USA. En kristen mand gik ind i en kirke og skød tre mennesker, heriblandt en præst. Hvad er det i den kristne religion eller den vestlige kultur, som får folk til at gøre sådan noget?

Det ikke kun i USA, sådan noget sker. Religiøs terror fra de kristne er også på fremmarch i Europa. Her i weekenden slog 'det ægte IRA' til mod en britisk militærbase i Nordirland og dræbte fire soldater. Det er jo kun toppen af isbjerget.

Der har også været skyderier på skoler i Finland og Tyskland. For slet ikke at nævne alle de forfærdelige tilfælde vi har set i Schweiz og Østrig, hvor personer som Josef Fritzl på umenneskelig vis har seksuelt udnyttet sine egne børn. (...)

I søndags kunne DR afsløre, hvordan unge mennesker bliver mishandlet og tortureret på kristne sommerlejre. Hvor længe skal dette emne være et tabu? Hele fundamentet for vores samfund er truet af denne trussel. Hvor er Karen Jespersen og Jyllands-Posten, når man skal bruge dem? Hvorfor har danske myndigheder og kommuner så svært ved at håndtere kriminelle vesterlændinge og ekstremisme blandt kristne?

Fordi kristnes kultur og religion gør integration umulig. (...)

Ja ja, har du bare en lille smule omløb i hovedet, vil du hurtigt kunne gennemskue, at overstående argumenter ikke holder en meter. Men skift 'kristne' ud med 'muslimer', så ville mit indlæg straks blive taget seriøst, og jeg ville måske tilmed få tildelt taletid i kloge-åge-programmet 'Deadline' på DR2.

Det har i den grad også været deprimerende at se justitsminister Brian Mikkelsen (K) prøve at give den som Mr. Tough Guy på tv i forbindelse med bandekrigen og de mange skyderier. Regeringens planer om højere straffe og trusler om udvisning løser altså ikke en skid. Efterhånden er vores eksport af kriminelle til de arabiske lande større end vores eksport af fetaost ...

Omar Marzouks klumme kan læses i sin helhed her: Blandt kriminelle kristne.

Rune Engelbreth Larsen
Humanisme.dk, 19.3.2009