Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

Huset i Århus

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

I Århus har lokalpolitikerne besluttet at dreje nøglen om for det offentlige aktivitetshus »Huset«, ikke mindst efter pinligt ihærdig indsats fra rektor for Kaospiloterne og tidligere byrådsmedlem for Det Radikale Venstre, Uffe Elbæk. Trods titusindvis af brugere og et hav af foreninger, der her har kunnet benytte en række værksteder og computer-faciliteter, skulle det hele være en århusiansk saga blot. Et voldsomt pres fra brugerne har dog i sidste øjeblik sikret en foreløbig fortsættelse af nogle af værkstederne, men ikke dem alle, og ikke i dét hus, der i årevis har været centrum for det hele. I jubilæumsskriftet, 'HUSET - vision, innovation & kreativitet gennem 35 år', tager en række kunstnere, forfattere og andre brugere kortfattet til orde for Huset og beretter om deres brug af stedet - her følger undertegnedes bidrag fra bogen:

HUSETS ÅBNE DØRE

I centrum af Århus, tæt ved Aros' bred ligger Huset, der igennem en årrække har åbnet sine døre for titusinder af byens borgere. Her er deres ideer og projekter blevet konkretiseret og løftet til gavn og glæde for dem selv og mange andre bysbørn.

Derved har Huset været noget så sjældent som en velfungerende katalysator og værkstøjskasse for forfattere, fotografer, digtere og andre kunstnere såvel som klubber, foreninger, bevægelser og enkeltpersoner, der ikke er så privilegerede og formuende som f.eks. politiske partier og erhvervsvirksomheder.

For mit eget vedkommende har det været et »eksternt kontor«, hvorfra publikationer i relation til en række projekter ikke blot har trukket på stedets professionelle software og computere med stor kapacitet, men også har haft gavn af den faglige ekspertise og uudtømmelige - og ubetalelige - rigdom af medarbejdernes overskud og erfaringer.

Politiske såvel som apolitiske produktioner, adskillige bøger og foldere, korrektur-manuskripter og meget andet ville have stået mig i en mindre formue uden Huset - og uden Huset havde jeg næppe heller selv kunnet producere omslaget til en af mine egne bøger, Terrormyten og det amerikanske imperium (2003). Det er delvist udarbejdet på stedets computere og blev her færdiggjort som trykklar fil, der kunne afleveres direkte til mit forlag og videresendes til trykkeren.

Mit eksterne kontor er også tusinder af andre brugeres eksterne kontor. En sand skov af foreningspublikationer og fotokopier, plakater og pamfletter, skoleopgaver og universitetsspecialer har således fået luft under vingerne i Huset. For beskedne kommunale støttekroner har lokalpolitikerne gennem årene sikret, at økonomisk lavvande ikke behøvede være en hindring for at give sine ideer det vingefang, der måske også kunne inspirere og bære kommende initiativer.

At ville lukke Huset eller nedskære bevillingerne er ikke alene udtryk for komplet mangel på forståelse for den ubetvivlelige berigelse, den åbne dørs politik har været for hele kommunen, men er desuden et kolossalt tab for både forfattere in spe, kunstnere på vej og professionelle iværksættere, der er afhængige af værksteder og kontorfaciliteter, som de aldrig selv ville kunne finansiere.

At lukke de døre, der i årevis har stået åbne for og gavnet tusinder af mennesker på tværs af erhvervsforskelle, partipolitiske forskelle og personlige interesseforskelle er og bliver en politisk falliterklæring, som titusinder af århusianere næppe vil glemme. Heller ikke i stemmeboksen.

Men endnu bedre vil vi til gengæld huske de politikere, der i stedet vælger at holde dørene åbne for en bevarelse, så Huset også fremover kan holde sine døre åbne for århusianerne.

Rune Engelbreth Larsen
18. oktober, 2007