Humanisme.dk

    FORSIDE | INFO | KONTAKT | REGISTER | SØGNING | ANBEFALINGER: FILM & BØGER & LINKS
    INSPIRATION: LEVENDE BILLEDER | CITATER | DOKUMENTATION: NATIONALISTISK PROPAGANDA

Facebook: Like Humanisme.dk
Facebook: Friend Rune Engelbreth Larsen
Alle månedens opdateringer
Om Rune Engelbreth Larsen
Biografi
Rune Engelbreth Larsen på Twitter
Rune Engelbreth Larsen på Youtube
Rune Engelbreth Larsens forfatterskab
Foredrag af Rune Engelbreth Larsen
Links
Rune Engelbreth Larsens genopdagelse af Danmarks landskaber i fotos
Digte af Rune Engelbreth Larsen
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
Danmarks Løver - frihedsbevægelsen
Panhumanism.com - Rune Engelbreth Larsen på engelsk
Rune Engelbreth Larsens blog på Politiken.dk
...
Kontakt Humanisme.dk
Humanisme.dk
eXTReMe Tracker

PROSAs forsvar for internet-anonymitet

Af Rune Engelbreth Larsen Udprint

Enhver er uskyldig, indtil det modsatte er bevist - og det kommer ingen andre ved, hvad man foretager sig af lovlige gerninger i sit privatliv. Og kombinationen heraf er afgørende.

Det turde være indlysende - men den tiltagende overvågning på internettet og inden for talrige andre domæner af det, der burde høre privatlivet til og være myndigheder uvedkommende, betyder, at frihedskæmpende ånder må søsætte initiativer, der kan sikre borgerne mod overvågning - skønt det burde være overflødigt.

Det gælder f.eks. et tiltag fra PROSA (Forbundet af IT-professionelle), der har stillet et gratis-program til rådighed, som betyder, at man kan surfe anonymt på internettet såvel som tale i telefon via krypteret IP-telefoni. Programmet er sendt gratis som CD til forbundets 12.000 medlemmer, men kan også downloades, bl.a. direkte fra forbundets hjemmeside.

Moralens og myndighedernes overvågningsfortalere har modargumenter parat - det vil »gavne« pædofile og andre lyssky og kriminelle elementer.

Således udtaler vicepolitiinspektør Hans Henrik Jensen: »Det kan godt besværliggøre vores efterforskningsarbejde. I visse sager vil det blive umuligt for os at efterforske. Det er der ingen tvivl om.« (Politiken.dk, 26.3.2007).

Det er et »argument« i slægt med fortalere for overvågning af enhver slags - den underforståede opfattelse er således, at kun den kriminelle har noget »at skjule«, hvorfor alle andre uden videre kan lade sig overvåge.

Man glemmer, at overvågning er en krænkelse af den enkeltes integritet. Den, der har været udsat for tyve i sit privathjem, kender den følelse af ubehag, som ikke har meget at gøre med det manglende TV eller de stjålne smykker, men den mere ikke-rationaliserbare følelse af, at »uvedkommende« har invaderet en intim-sfære.

Det har intet at gøre med, om de pågældende så ellers har soveværelset fuld af spændende sex-legetøj eller abonnerer på undergravende tidsskrifter eller ej - der er en fundamental menneskelig privatsfære, som man ikke behøver argumentere for berettigelsen af, men som man tværtimod skal argumentere særdeles overbevisende for at krænke.

Registrering og overvågning af borgere, som hverken er sigtet eller dømt, er og bliver et totalitært træk, som er uforeneligt med et retssamfund.

Derfor er det naturligvis forbilledligt, når PROSA medvirker til at sikre denne privatsfære - i øvrigt som en eksplicit protest mod de udvidede krav om logning og overvågning i Terrorpakken.

Men vil det ikke også gavne de forkerte?

Svaret er, at de kriminelle, som ikke i forvejen har taget den slags sikkerhedsforanstaltninger, er så ubegavede, at de vil blive opdaget alligevel - og de mere begavede ville af samme grund næppe blive opdaget, selv om PROSAs initiativ blev forbudt.

Men vigtigere er nu engang, at vi selvsagt ikke skal kriminalisere privatlivets fred, fordi det kan gavne nogle, der i ly heraf foretager sig noget kriminelt - ligesom man heller ikke skal bevise sin uskyld i et retssamfund, fordi enhver netop er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

DOWNLOAD PROGRAMMET FRA PROSA HER: Privatlivets Fred - CD til beskyttelse mod overvågning.

Rune Engelbreth Larsen
26. marts, 2007